2024. május 1., szerda

Óvjuk kedvenceinket

Az állatorvosok naponta kezelnek szívféreggel fertőzött állatokat

A tavasz beköszöntével egyre nagyobb veszélyt jelentenek háziállatainkra a különböző rovarok. A kedvenceinkre legveszélyesebb élősködők környékünkön a fertőzött kullancsok és szúnyogok, melyek csípése halálos kimenetelű is lehet. Az állatorvosok különösen ebben az időszakban ajánlják az állatok fokozott védelmét, holott egész évben szükséges a különböző porok, nyakörvek, cseppek használata, vallja Jasmina Šarčević, a Happy Vet állatorvosi rendelő állatorvosa.

– Az év minden napján oda kell figyelniük a tulajdonosoknak házi kedvenceik biztonságára, mert a kullancsok egyre ellenállóbbak és alacsonyabb hőmérsékleten is életben maradnak. Volt olyan esetem, amikor -5 Celsius-fokos hőmérsékleten kellett kullancsot eltávolítanom. Ma már olyan nyakörvet készítenek, amely több hónapon át védelmet biztosít, de ehhez szabályosan kell felhelyezni, azaz nem lehet sem nagyon laza, sem nagyon szoros. Léteznek spot-on cseppfolyós készítmények és jutalomfalatkák is – magyarázta az állatorvos.

A kullancsok által hordozott Lyme-kórral fertőzött kutya tüneteit gondos odafigyeléssel lehet csak felfedezni.

– Az egyébként játékos kutya hirtelen közönyös lesz, elbújik a házába, nem akar enni, magas a láza, a vizelete a barna sör színéhez hasonló. Ha a fenti tünetek felismerésétől számított első naptól az eb nem kap orvosi segítséget, elpusztul. A várakozási idő ront az állat állapotán és megnehezíti a gyógykezelést. A macskáknál kicsit másképp nyilvánul meg a betegség. Kevesebb macska fertőződik meg, mint kutya, de az utóbbi időben náluk is egyre több a megfertőződött példány. Főleg az immunrendszeri problémákkal küszködők a veszélyeztetettebbek – részletezte Jasmina Šarčević.

A korábbi években egzotikus betegségnek számító szívférgesség napjainkban nagyon elterjedt kórnak számít. Az állatorvosi rendelőkben naponta fedeznek fel és kezelnek állatokat, amelyek szívférgességben szenvednek.

– Egy szúnyogok által terjesztett nagyon veszélyes kórról van szó. Ez a féreg, ahogy a neve is mondja, a szívet támadja meg. Évekig észrevétlen maradhat, a kutyáknál egyetlen szemmel látható tünete nincs a hirtelen fáradtság kivételével, ami csak ritkán fordul elő. A terápia néhány hónapig tart és a legnagyobb százalékban sikeres a kigyógyulás. A kezeletlen eb elpusztul. Létezik megelőző intézkedés tabletta formájában, amit havonta kell adagolni. A gazdik egyre tájékozottabbak ezzel a betegséggel kapcsolatban, s kérik a szűrővizsgálatokat – mondta az állatorvos.

A házi kedvencek ivartalanítását általában a tavaszi időszakban ejtik meg a gazdik.

– A macskák és a kutyák ilyenkor együtt éledeznek a természettel, ez számukra az első párzási időszak az évben. Az ivartalanítás a kóbor állatok számának csökkentése miatt szükséges. A kutyák esetében a nőstények tüzelési időszakában a hímek szagot kapnak, gyakran kiszabadulnak otthonról és elkóborolnak, a szuka pedig a tüzelés során elszökik otthonról, s nagy az esély arra, hogy kölyköket hoz a világra, amelyekkel a gazdik nem tudnak mit kezdeni, ezért sok esetben a kiskutyák utcára kerülnek – magyarázta a szakember.