2024. április 26., péntek

A Tartuffe tarolt Szabácson

Hét díjból hatot elvitt a zombori előadás

A Szabácson (Šabac) negyedik alkalommal megrendezett Színházi tavasz elnevezésű fesztiválon a Zombori Népszínház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában készült Tartuffe című vígjáték egy híján az összes díjat elvitte.

A társulatból került ki a legjobb fiatal színésznő, Danica Grubački, a legjobb színésznő, Hana Selimović, és a legjobb színész, a darab címszerepét tolmácsoló Saša Torlaković.

A komédia rendezője, Igor Vuk Torbica a legjobb rendezőnek járó díjat vitte el, a legjobb zeneszerző pedig Vladimir Pejković lett. A szakmai zsűri a zombori–újvidéki produkciót a fesztivál legjobb előadásának kiáltotta ki.

A Tartuffe-öt ma adják elő Nagybecskereken, a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválján, júniusban pedig Banja Lukán, a Petar Kočić Színházi Fesztiválon.

A Tartuffe Molière komédiája, ősbemutatója 1664-ben volt Versailles-ban. Nyomban be is tiltották, mert a XIV. Lajos király udvara magára ismert a komédiában kifigurázott álszent, képmutató alakokban.

A vígjáték sikere azóta töretlen, hiszen az úrhatnámság, a szolgalelkűség, a képmutatás és álszentség azóta se kopott ki az emberekből. A darab motívumaira épülő zombori–újvidéki előadás szakmai elismeréséhez és közönségsikeréhez kétséget kizáróan hozzájárul ezen emberi gyengeségek pellengérre állítása.