2024. április 26., péntek

Made in China – nem feltétlenül ócska

A sanghaji Kelet-kínai Kereskedelmi Vásáron a termékkínálat eklektikusságának jártunk utána

Az elmúlt hónapban lehetőségem nyílt ellátogatni a sanghaji Kelet-kínai Kereskedelmi Vásárra, amely Kína egyik legnagyobb regionális vására. A több mint négyezer kiállító között főként ruhaneműt, anyagokat, háztartási eszközöket gyártó kínai üzemek termékei szerepeltek. A polcokon itt korántsem az a vacak, egyszer használatos kínai bóvli sorakozott, amit az itthoni kínai üzletekben látunk. Az Ázsiában készült termékek között számos egyedi és kifogástalan minőségű dologra bukkantunk. A tömegcikkek mellett ugyanis számos luxustermék is a távol-keleti ország üzemeiben készül.

Évente 30–60 új kreáció terve kerül piacra (Török Erna felvétele)

Évente 30–60 új kreáció terve kerül piacra (Török Erna felvétele)

A vásáron találkoztam Annie Zhuval. A 25 éves lány két évvel ezelőtt fogott bele kereskedői karrierjébe. A fitnesz- és sportruházati termékek gyártásával foglalkozó Ptsports vállalat munkatársa, ahol a kreatív munkából is kiveszi a részét, ugyanis anyagokat és ruhaterveket készít. Lelkesen mesélt a családjáról, a munkájáról és a cégről, melyben dolgozik.

– Kereskedő családból származom, a rokonság nagy része ruházati termékek előállításával foglalkozik. Apukám törölközők gyártását végző cég működését irányítja. A nagynéném egy zoknikat gyártó híres kínai vállalatnak dolgozik. Az unokatestvérem szintén ezen a területen tevékenykedik Yiwu városban – mutatkozott be Annie, aki először pakolta ki a sanghaji vásáron saját tervezésű termékeit.

A fiatal lány Yiwuban él és dolgozik, amely kínai viszonylatban közepes méretű város, vagyis lakóinak száma kétmillió körül van. Földrajzi elhelyezkedése kedvező szállítási és közlekedési lehetőséget biztosít lakói számára, ugyanis 300 km-re, vagyis kétórás vonatútra található Sanghajtól. A város a fogyasztási cikkek nagybani kereskedelmének globális központja lett, vagyis a világ legnagyobb nagykereskedelmi piacával rendelkezik a napi fogyasztási cikkek terén.

Annie Zhu az elegánsabb, nőiesebb vonulatokat szeretné becsempészni kreációiba (Török Erna felvétele)

Annie Zhu az elegánsabb, nőiesebb vonulatokat szeretné becsempészni kreációiba (Török Erna felvétele)

Az anyag tapintása és a kényelem egyaránt fontosak (Török Erna felvétele)

Az anyag tapintása és a kényelem egyaránt fontosak (Török Erna felvétele)

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy szülővárosa egyike azon kínai városoknak, ahol a világ legtöbb áruja megfordul. A szerbiai „Made in China” feliratú termékek többsége e városból származik. A világ árubeszerzőinek jelentős része ide utazik, ugyanis mintegy 70 ezer kínai cég telepedett le Yiwuban. A több mint 100 országból és régióból származó kb. 13 000 külföldi üzletember harmóniában él a helyi lakossággal. Annie-nek így volt alkalma megtanulni angolul. A kínai lakosok többsége azonban csupán pár éve kezdett el behatóan ismerkedni az angol nyelvvel. A vásáron lévő standoknál és Sanghajban is főként telefonos fordító alkalmazás segítségével sikerült kommunikálnunk, eligazodnunk és alkudoznunk a portékáikat kínáló ügyfelekkel.

A legtöbb standon megtaláltuk a sportruházat világmárkáinak neveit, amelyeket a kínai üzemek partnerekként tüntetnek fel. Az árak alacsonyak, kedvezőek a nagybani vásárlásra. Pár száz dinárért leltem rá arra a ruhadarabra, amelyet itthon Szerbiában az eredeti ár ötszöröséért kínálnak a híres márka logójával feltüntetve. Annie is megerősítette észrevételeimet.

– Yiwu-ban nagyon erős a vállalatok közötti versengés, ezért az árak igen alacsonyak. A minőség viszont gyakran nincs túl magas fokon a termékek esetében. Vállalatunk számára célkitűzésként az szerepel, hogy a minőséggel próbáljunk helytállni a piacon – ecsetelte a fiatal lány.

Mintegy ezer munkás és ezerötszáz varrógép segítségével készülnek el a termékek Annie Zhu munkahelyén (Török Erna felvétele)

Mintegy ezer munkás és ezerötszáz varrógép segítségével készülnek el a termékek Annie Zhu munkahelyén (Török Erna felvétele)

Zoknikavalkád (Török Erna felvétele)

Zoknikavalkád (Török Erna felvétele)

A sportruházat „színtere” egyre népszerűbb és tartalmasabb kínálattal rukkol elő. Ezeket a termékeket nem csupán az edzőteremben vehetjük fel, az utcán is megfelelő öltözetnek számít egy-egy melegítő. Annie az elegánsabb, nőiesebb vonulatokat szeretné becsempészni kreációiba.

– Az egyszerűséget helyezem előtérbe a dizájn kitalálásakor. Az egészséges életmód nagyon fontos szempont számomra, valamint az, hogy minél kényelmesebb és könnyedebb legyen egy-egy termék. Az anyag nem szabad hogy nehézkes legyen, és fontos, hogy könnyedén fel lehessen ölteni. A színek közül a narancssárga dominál jelenleg, amely olyan technikával készül, hogy négyszer tovább maradhasson élénk és ellenálló a mosás után. Az anyagok közül jelenleg a nejlon, a spandex és a poliészter használatosak a sportruházat terén. A poliésztert, a nejlont és a pamutot együttesen megalkotva készítjük el a számunkra legmegfelelőbb anyagot. A pamut nagyon könnyen mosottá válik, elhasználódik. De ezekkel az anyagokkal vegyítve ellenállóbb. A spandex esetében 22 százalékos arányban használjuk a termékekben. Ez nem szokásos mennyiség a ruhaiparban, ugyanis gyakran túl magas értékben használják – magyarázta Annie.

A keleti szőnyegekben megjelenő háromszög a boldogság jelképe (Török Erna felvétele)

A keleti szőnyegekben megjelenő háromszög a boldogság jelképe (Török Erna felvétele)

A kínai ruhagyárak többsége a megrendelőtől kapja a ruhaterveket. Akadnak azonban olyan cégek is, amelyek sajátjuknak vallanak egy-egy modelltervet, holott csupán néhány apró részlet árulkodik az ,,új alkotásról”.

– Évente 30–60 újfajta ruhatervet készítek. Az Amazonon és az Aliexpressen értékesítjük ezeket, ahol gyors reakciókat tudunk begyűjteni arról, hogy melyik modell a legkeresettebb éppen. A termékeink 60 százalékát Amerikában adjuk el, ahol a két részből álló modellek a legkeresettebbek. Rövid ujjú trikók és kapucnis melegítőfelsők is keresettek. Terveink között szerepel, hogy az európai piac különféle igényeit is lefedjük. Ezért most azon töröm a fejem, hogy további három-négy részből álló modelleket dolgozzak ki, olyanokat, amelyekhez a topon és a biciklisnadrágon kívül jól párosítható egy szabadidőruha felső és alsó része is – mondta végül

Annie Zhu, a fitnesz- és sportruházati termékek gyártásával foglalkozó vállalat munkatársa.