2024. április 26., péntek

A megmaradás záloga a nemzet és a család

Magyarkanizsán az európai parlamenti választáson való részvételre buzdítottak
(Puskás Károly felvétele)

A család bizalom és biztonság – miért akarják szétzúzni? címmel tartottak közösségi találkozót szerda este Magyarkanizsán a városháza dísztermében. A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében életre hívott előadáson Pék Zoltán és Csikós László beszéltek a család fontosságáról, ami mellett természetesen az európai parlamenti választás fontosságára is felhívták a figyelmet. A megjelenteket Nyilas Leonov Anita, a VMSZ tagja köszöntötte, aki a hallgatóságot emlékeztette arra, mennyire lényeges, hogy mindenki, aki rendelkezik magyar állampolgársággal, éljen szavazati jogával, mégpedig a Fideszt támogatva.

Pék Zoltán beszédében elmondta, a nemzet megmaradásának alappillére a család megmaradása és a régi, hagyományos keresztény értékek követése.

– A család bizalom és biztonság. Ez egy olyan téma, amely mindenkit érint, hiszen mindannyian családban nőttünk fel, vagy családot alapítottunk később. A család a keresztény ember számára nagyon fontos fogalom, illetve intézmény, azon alapszik a keresztény társadalom, a nemzet és az ország. Magyarország alaptörvényének első cikkelye is kimondja, hogy Magyarország védi a házasság intézményét, valamint a családot mint a nemzet megmaradásának alapját – magyarázta Pék Zoltán, aki arra is kitért, hogy a család intézménye az elmúlt évtizedekben változott, hiszen akkoriban még megszokott volt a kettőnél több gyermek.

– Ma már azok a családok, ahol három vagy több gyermek van, nagycsaládnak számítanak, míg régen nem volt ritka a nyolcgyermekes családmodell sem, ami ma már nagyon ritka a mi környékünkön. Egyre jobban az a tendencia érvényesül, hogy csak egy gyereket vállalnak, legfeljebb kettőt – fogalmazott Pék Zoltán, aki kifejtette, hogy a család azért is fontos, mert ott tanuljuk meg nyelvünket, ott tanuljuk meg a normákat, a követendő példát, az idősek tiszteletét, illetve a hagyományaink ápolását és továbbadását is. Kitért továbbá a férfi-nő viszonyra, hiszen – mint mondta – Európában a liberális szemlélet kezdi átvenni az irányítást, amit azonban nagyon veszélyes hagyni elterjedni, ugyanis nagymértékben veszélyezteti megmaradásunkat.

Csikós László VMSZ-tag, szociális munkás lebilincselő, interaktív előadását az Európai Unióval kapcsolatos kérdések feltevésével kezdte, bevonva a hallgatóságot is, majd szépen lassan áttért a család mibenlétének meghatározására. Külön kitért arra, hogy milyen családmodellek vannak, illetve nem hagyta figyelmen kívül a nevelőszülők fontosságát sem. Azt is elmondta, hogy azok a gyerekek, akik szerető családban nőnek fel, jó példát mutató szülőket látva maguk előtt, nagyobb eséllyel lesznek boldog felnőttek, mint azok, akik gyermekkorukban nem látják a jó példát.

– Jelen pillanatban 8–12 százalékra tehető a társadalomban azoknak az aránya, akik nem a megszokott, hagyományos családmodellben élnek, az apa-anya-gyermek mintát követve, ami azt jelenti, hogy az a 12 százalék nagy valószínűség szerint nem fog utódot nemzeni. A család azért is szükséges, hogy átsegítse az embereket a krízisen. A közösség a családdal tud előrehaladni. Első a nemzet, abból kikövetkezhet a család, hiszen csakis így tudunk megmaradni! – fogalmazott Csikós László, aki emlékeztetett arra, hogy a választáson hozzá kell tennünk szavazatainkat ahhoz, hogy ezeket az elveket követni tudjuk, és megmaradhassunk!

A rendezvény zárásaként Nyilas Leonov Anita mondta el néhány szóban, hogy a család a szeretet és a bizalom közössége, arra biztatva a jelenlevőket, hogy a májusi európai parlamenti választáson éljenek a szavazás lehetőségével.