2024. április 26., péntek

Magyarországi középiskolások Nagybecskereken

A Határtalanul program keretében két magyarországi középiskola tanulói látogatták meg a legdélebbi magyar középiskolában tanuló társaikat. Negyven váci és húsz polgári középiskolás látogatott Nagybecskerekre, a helybeli Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskola magyar tanulói pedig nemrég magyarországi kiránduláson vettek részt.

A vendégek Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

A vendégek Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Az anyaországi fiatalok többsége először járt a déli végeken. Sokuk számára az volt a legnagyobb élmény, hogy magyarul köszönő emberekkel találkoztak a legdélebbi Székelykevén is.

– Nagyon sok élménnyel megyünk haza. Tegnap este például nagy élmény volt, amikor a gyerekek találkoztak egy idős magyar bácsival, aki magyarul énekelt nekik, mikor meghallotta, hogy ők magyarok. És elsírta magát. A gyerekek is sírva jöttek oda, hogy „olyan megható volt ez a bácsi”, megérintette a szívüket, lelküket. Ez óriási élmény, amiben otthon, vagy más külföldi út során nem részesülnek – mondta Csányi Julianna, a váci Király Endre szakgimnázium tanára.    

A nagybecskereki középiskola az idén vett részt először a Határtalanul programban. Két nyertes pályázatuk is volt.

– Vác mellett meglátogattuk a Duna-kanyart, jártunk Budapesten, voltunk az Országházban. Ma ők viszonozzák a látogatásunkat. Vendégül látjuk egy polgári szakközépiskola tanulóit is, hozzájuk mi majd május végén látogatunk el – hallottuk Szervó Máriától, a nagybecskereki középiskola igazgatójától.