2024. április 26., péntek

Nagybecskereken megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja

Hatvankilencedik alkalommal nyílt meg a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja, amelynek immár második éve ad otthont a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház, és amelynek mottója Színház a megbélyegzett társadalomban.

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

Slobodan Savić szelektor, kritikus hat drámai darabot választott a fesztivál repertoárjára, és négy gyermekelőadást. A rendezvény részvevői az újvidéki Ifjúsági Színház, a szabadkai Népszínház, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, a zombori Népszínház, a szabadkai Gyermekszínház és a házigazda, a Toša Jovanović Népszínház.

A fesztivál megnyitója előtt a színház előcsarnokában a Vajdasági Színházmúzeum és az újvidéki Szakképzési Főiskola projektumát tekinthette meg a közönség, ugyanis egy fotókiállításon mutatták be az elmúlt időszak legszebb bábjait. 

A fesztivál kezdetén Ivan Francuski, a Toša Jovanović Népszínház igazgatója mondott köszöntőt, utána Duško Radišić  segédpolgármester Nagybecskerek város nevében köszöntötte a jelenlevőket. A megnyitói tisztséget ezúttal Mirko Krlić, a köztársasági parlament művelődési és tájékoztató bizottságának elnöke kapta.

Az első előadást a megnyitót követően a házigazdák társulatának előadásában nézhette meg a közönség, a Volt egyszer Bánátban című előadás rendezője Vladimir Lazić.

A Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválja április 18-áig tart, és a legjobbaknak kijáró díjkiosztóval zárul. A díjazottak tiszteletére a Szerb Nemzeti Színház és az újvidéki Vizuális Kultúra Fejlesztési Központjának közös produkcióját, a Dopler című előadást nézheti meg a nagyérdemű.