2024. április 26., péntek

Az erős mezőgazdaságért

A tartomány több mint 250 pályázóval írt alá támogatási szerződést

Öt pályázati kategóriában összesen 254 szerződést nyújtott át Igor Mirović tartományi kormányfő ma a vajdasági helyi önkormányzatok képviselőinek és a mezőgazdasági termelőknek. A mezőgazdasági földterületek használatáról és fejlesztéséről szóló tartományi támogatás összértéke 350 millió dinár.

Kislinder Gábor aláírja a támogatási szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Kislinder Gábor aláírja a támogatási szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi kormány 2016 júliusa óta több mint 30 milliárd dinárt fektetett be a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az erdőgazdálkodás fejlesztésébe. A csatornahálózat rendbe tételére összesen 694 millió dinárt biztosított az elmúlt két évben. Egy igen drága rendszerről van szó, amely folyamatos beruházást igényel. A különböző állami pénzügyi alapokkal együtt hétmilliárd dinárt fektettünk be a csatornahálózat rekonstrukciójába. Összesen 14 településen fejeztük be a munkálatokat – mondta Mirović.

Hozzátette, hogy a mezőgazdasági termelés fejlesztése a tartományi kormány prioritásai közé tartozik. Az idén több külföldi piac felé nyitott az ország: Egyiptom és Kína irányában történtek lépések, valamint Tunéziával is folynak tárgyalások.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár elmondta, hogy a mezőgazdasági titkárság továbbra is együttműködik a helyi önkormányzatokkal a csatornahálózat szabályozása, a vízelvezetés javítása, valamint az illegális szeméttelepek eltávolítása érdekében.

Kiemelte, hogy a pénzösszegek révén a titkárság biztosítja a mezőőr-szolgálatok működését, valamint a jégvédelem hatékonyságának növelését, és a fiatal gazdák támogatását.

Nagy György János hajdújárási termelő a Mezőgazdasági Kar Növényvédelmi szakának hallgatója, aki bejegyzett mezőgazdasági birtokával először pályázott jégvédelmi hálók beszerzésére.

– Családommal gyümölcstermesztéssel foglalkozunk, főleg almát és barackot termesztünk. Mivel viszonylag nagy területen, több mint 10 hektáron termelünk, ezért elég nehéz a piacokon értékesíteni a gyümölcsöt. Az orosz piac volt eddig a célpont. A kis vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen az egészséges alma, és nem tudják, hogy a külföldi felvásárlók csak a legtökéletesebb külsejű gyümölcsöket válogatják ki – mondta a fiatal termelő.

A szántóföldi termelés mellett egyre népszerűbb a mogyorófélék termesztése.

– Az idén mogyoróültetvényeket telepítettünk, és a terület bekerítésére ruházunk be, valamint az öntözésre, hogy serkentsük a növények gyorsabb fejlődését. Jobbnak láttuk azt, hogy gazdálkodásunkat a szántóföldi termelés mellett más irányba is bővítsük. Jelenleg a feleségemmel 6,5 hektáron telepítettünk mogyorót. Erre pályáztunk a titkárságnál. A mogyorónál tudni kell, hogy hét, nyolc év is eltelik mire a növény termést hoz. A jövő kérdése, hogy bővítsük-e a termelést, hiszen kérdéses hogyan boldogulunk majd a termelésben – mondta Szilák Csaba temerini termelő.

A topolyai község a vízhálózat és a csatornarendszer kiépítésére és karbantartására kapott támogatást. Négy település: Bácskossuthfalva, Gunaras, Bajsa és Zobnatica mentén folynak a munkálatok, a beruházás összértéke 12 millió 320 ezer dinár. Ebből a tartományi eszközök 4 millió 870 ezer dinárt tesznek ki, az önkormányzat pedig 7,5 millió dinárt biztosított önrészként, tudtuk meg Kislinder Gábortól, Topolya polgármesterétől.

– Mi nagyon örülünk ennek a pályázatnak. Tisztában vagyunk, hogy szennyezett a vízhálózat, és hogy ezt a Krivaja folyó okozza. Mire a szennyvíztisztítók elkészülnének, addigra ezt a vízhálózatrendszert is meg kell tisztítani, mert enélkül nincs értelme a szennyvíztisztító építésének. Persze megmaradnak a csatornahálózatok az érintett falvak területén, felújításuk szintén nagy befektetéssel jár. Két éven belül elkészül a szennyvíztisztító és akkor már a gazdák is használhatják az öntözőrendszert. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mielőbb megszabaduljunk a szennyezéstől és több szennyezés ne történjen meg a községben – mondta a topolyai polgármester.