2024. április 26., péntek

Itthon otthonteremtőben

Csókán kampánynyitó rendezvényt tartottak – Az EP-választáson való részvétel minden magyar érdeke
EP-választási kampánynyitó volt Csókán (Gergely József felvétele)

EP-választási kampánynyitó volt Csókán (Gergely József felvétele)

Itthon, teremtőben – otthonteremtőben elnevezéssel tartottak közösségi találkozót hétfőn este Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában. Ezzel Bánátban is kezdetét vette a május 26-án tartandó magyarországi európai parlamenti választásra való felkészülés. Kormányos László tartományi képviselő bevezetője után a csókai kampánynyitón Krizsán Vilmos, a Vancsesz (Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége) elnöke kiemelte a magyar kormány családtámogató politikáját, amelynek haszonélvezői közé tartoznak a vajdasági magyar családok is. Az egyre bővülő támogatási rendszer eredményeként egyre kevesebb család – különösen vonatkozik ez a nagycsaládokra – dönt az elköltözés mellett.

Fremond Árpád mezőgazdasági államtitkár elmondta, a VMSZ-nek az EP-választás fontosságát népszerűsítő kampánya mögé bátran felsorakozhat a teljes délvidéki magyarság.

– Ez egy történelmi pillanat, mi már részt vettünk korábban anyaországi választáson, de európai parlamenti választáson még nem. Deli Andor személyében biztosan lesz EP-képviselőnk Brüsszelben, de ez a választás nemcsak a Fideszről szól, hanem rólunk, vajdasági magyarokról is, akik itthon képzeljük el a jövőnket, itthon akarunk továbbra is otthon lenni, és nem mindegy, hogy milyen eredményt fog elérni az anyaországot vezető Fidesz. Az EP-választás eredményei a mindennapi életünket, a hosszú távú megmaradásunkat nagyon is befolyásolni tudják. Száz év távlatában is meg tudtunk maradni, amin nagyon elcsodálkozott a francia diákok csoportja, amikor a VMSZ szerepéről és a vajdasági magyarságról tartottam nekik előadást Újvidéken. A nehéz idők átvészelése csak keménységünknek, kitartásunknak köszönhető, amire napjainkban is nagy szükségünk van, hogy ne hátráljunk meg a kihívások elől sem helyi, sem pedig európai szinten, amiben partnerünk a Fidesz, amely már régen felismerte, milyen veszélyt jelent az ellenőrizetlen migráció. Nem mondhatunk le nemzeti keresztény értékeinkről, amelyek évszázadok veszedelmein segítettek át bennünket. A fiatal vállalkozók, a családok támogatása, az otthonteremtő programok, a fiatalok házvásárlási támogatása, a gazdálkodók megsegítése, együttesen pedig a vajdasági magyarság megmaradása nem képzelhető el a VMSZ nélkül. Jelentkezzen az, aki jobban vagy többet tud tenni az érdekünkben – fogalmazott Fremond Árpád, hozzátéve, az anyaország támogatása nélkül nem tudtunk volna nagy léptékű támogatási projektumokba fogni, ezért amikor azt várják tőlünk, hogy legalább egy igen szavazattal tegyük hozzá a magunkét a jobb Európáért, akkor ezt tegyük meg habozás nélkül.

Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő több hasznos információval szolgált a lakossági fórumon. A VMSZ kormányban vállalt szerepének köszönhetően a vajdasági magyarság számára fontos ügyek mentén politizál, amivel hatással tud lenni a döntéshozatalokra. Magyarország felé három 24 órán át nyitva tartó határátkelő üzemel, ezek számát szeretné a VMSZ növelni, és ez a javaslat is terítékre kerül a Szabadkán megtartandó szerb–magyar közös kormányülésen.
A csókai lakossági fórumon jelen volt többek között Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Patyi Lajos tartományi képviselő, Oláj Tibor, a csókai és Ujhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, valamint Zombori Csaba alpolgármester is.

Nyitókép: EP-választási kampánynyitó volt Csókán (Gergely József felvétele)