2024. április 26., péntek
Szerb Nemzeti Színház

Kitri és Basil bájos szerelmi történetének titka

Az eredetileg négy felvonásos Ludwig Minkus: Don Quijote-balettnek a története pergő, két felvonássá átdolgozva, egy kevéske humorral megfűszerezve, valamint jó főszereplők és kórus választásával, a budapesti Harangozó Gyula koreográfiájában, rendezésében évek óta sikeres produkció mind Budapesten, mind Újvidéken. Mi ennek a titka?

A táncelőadás újabb nézők szívét hódította meg a tartományi Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević-színpadán, amikor március 23-án Bogdan Cănilă, a Bukaresti Nemzeti Operaház és április 4-én Leblanc Gergely, a budapesti Magyar Állami Operaház vezető táncművésze ragyogóan szerepelt a közönség előtt. Mind a ketten Basil szerepében az újvidéki Ana Đurić, a Szerb Nemzeti Színház balett-társulatának vezető balerinája iránt gyulladtak szerelemre, aki Kitri szerepéért vastapsot kapott a közönségtől és a szakmabeliektől.

Az utóbbi, a sorrendben 138. nagy sikerű újvidéki előadáson jelen volt Harangozó Gyula, aki koreográfus-rendezőként ezt a darabot színpadra állította, és a 2010. december 18-ai bemutató óta nem látta.

– Egy kicsit féltem, mi lesz ennyi év után a produkcióval, de a fél felvonásnál már el tudtam magam engedni, nyugodtan néztem és élveztem a balettet – nyilatkozta Harangozó. – Leblanc Gergely teljesítménye nem lep meg, mert ezt az én Don Quijote-omat Pesten is táncolta, próbáltam vele, és ő azt hozta, amit elvártam tőle. Ana Đurić, a partnernője is nagyszerű! Rajtuk kívül meg szeretném dicsérni a próbavezető balettmestereket. Nagyrészt az ő munkájuk, hogy ilyen szépen és ilyen jól összeszedték a darabot: nagyon jók a táncosok, szépen együtt dolgoznak. Ez nagyon színvonalas előadás, és én nagyon boldog vagyok!

Ön eltáncolta a klasszikusbalett-irodalom valamennyi jelentős férfi főszerepét. Vendégművészként fellépett a világ szinte valamennyi jelentős balettszínpadán, sztárgálák keresett meghívottjaként – Dél-Amerikától Japánig – járta a világot. Fellépéseinek színhelye között szerepel a New York-i Metropolitan Operaház, az American Ballet Theatre, a moszkvai Bolsoj Színház, a Milanói Scala. A Don Quijote balett hogyan fűződik ragyogó nemzetközi táncos karrierjéhez?

– Sokat táncoltam Basil szerepét Rudolf Nureyev Don Quijote-jában és M. Baryshnikov Don Quijote-jában Cynthia Harvey-val (Kitri). Nagyon közel áll hozzám a szerep, mert a táncos megmutathatja a technikáját. Kedvelem, mert nem annyira komoly darab, története operetthez hasonlít. A táncos színészileg is, művészileg is kiélheti magát, és a technikáját is megcsillogtathatja. Ana Đurić és Leblanc Gergely főszereplőkön láttuk, hogy kiváló technikai felkészültségükkel könnyedén, nagyon jól tudják előadni a darabot.

Tervez-e további együttműködést a Szerb Nemzeti Színházzal?

– Beszélgettünk további lehetséges együttműködésről. Nem szeretném azonban addig ellőni a töltényeimet, amíg itt nem mondják be. Először meg kell állapodnunk, aztán a színház biztosan bejelenti. Itt lassabban őrölnek Isten malmai, mint máshol a világban. Szépen, türelemmel várunk – jelentette ki Harangozó Gyula, aki 2013 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, és időnként elkalandozik a balettből az opera és a musical világába. Egyesek látták, hogy a szabadtéri játékokért és az operáért rajongók örömére rendezőként gyönyörű fantáziavilágot álmodott színpadra a magyar nyelvű Rigoletto operaelőadásban, amellyel indult a szegedi rendezvény 2018. évada. Három évvel ezelőtt pedig az Ének az esőben zenés film musicalváltozata, szintén az ő rendezésében, elvarázsolta a nézőket a szegedi Dóm téren.