2024. április 26., péntek
MOSTAR 2019

Kétmilliárd eurós kapcsolat

Harminc országból több száz kiállító mutatja be termékeit és lehetőségeit a mostari 22. Nemzetközi Gazdasági Vásáron, amely tegnap nyílt meg, és öt napon át várja a látogatókat. Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöklője a megnyitón úgy fogalmazott, hogy ezúttal a Neretva menti városban adtak egymásnak találkát a régió gazdaságai, Mostar ugyanakkor a kultúrák találkozóhelye is. Dodik kiemelte, hogy a rendezvény, melynek idei partnerországa Kína, több mint két évtizedes múltra tekint vissza.

A 30 000 négyzetméteren zajló gazdasági rendezvény megnyitójára Mostarba utazott Aleksandar Vučić szerb államfő is, aki újságíróknak azt mondta, sohasem mulasztja el ezt a nemzetközi vásárt, és örül a szerbiai cégek jelenlétének. Mint mondta, a boszniai Szerb Köztársasággal most a legjobbak a kapcsolataink, Bosznia-Hercegovinával pedig „jók, de jobbak is lehetnek. A gazdasági csere értéke 2015-ben egymilliárd, 2018-ban már 1,9 milliárd euró volt, az idén pedig eléri a 2 milliárdot”. Az államfő mostari politikai üzenete szerint „tekintet nélkül a súlyos történelmi örökségre a békés és stabil jövőépítés, a megértés és a szorosabb együttműködés a fontos. Ezt szeretnénk elérni a bosnyákokkal is”. Vučić azt is közölte: abban reménykedett, alkalma lesz ezúttal találkozni a bosnyákok képviselőivel, valamint hogy ő nem avatkozik Bosznia-Hercegovina belügyeibe. Újságíróknak arra kérésére, hogy kommentálja Dodiknak a határok átszabására vonatkozó kijelentését, Vučić úgy válaszolt, hogy Szerbiának és a többi balkáni országnak kölcsönösen tiszteletben kell tartania egymás területi integritását. „Ez így volt, és remélem, így is lesz” – tette hozzá.

Szerbiából tíz vállalat mutatkozik be a mostari vásáron. Fellépésüket hagyományosan a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) és a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség szervezi, a hazai cégek kiviteli kapacitásainak bővítése érdekében – közölte a PKS.

A szervezők több mint 50 000 látogatóra számítanak, annál is inkább, mert a gazdasági szemle idején idegenforgalmi és könyvvásárt is tartanak.