2024. április 26., péntek

Megkezdődött a találgatás

Újabb nyugdíjemelés – jövőre

Az ország 1,7 millió nyugdíjasa az ellátmány újabb növelésére jövő év januárjától számíthat. Hozzávetőlegesen 6 százalékos emelés várható, a pontos összeget a kormány novemberben vagy decemberben közli. Noha a legutóbbi nyugdíjemelés óta csupán 4 hónap telt el, az illetékes tisztségviselők máris újabbról beszélnek. Aleksandar Vučić államfő azt mondta, hogy „az idén és a következő években is jelentős emelés várható”.

A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy még korai jóslatokba bocsátkozni az emelés arányát illetően. Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja úgy nyilatkozott, hogy az év második felében körültekintően kell megtervezni a nyugellátás növelését, alkalmazni pedig csak 2020-tól tartja helyesnek. Mint mondta, az emelés mértéke mindenképpen a gazdasági növekedés függvénye, és azért is korai még összegekről beszélni, mert nem tudni, milyen lesz az év hátralevő része.

– Objektív megítélés szerint a növelés átlagban 6 százalékos lehet. Ugyanakkor nem jó, hogy amint egy-egy hónapban közzéteszik, hogy jók a gazdasági mutatók, máris kezdődik a találgatás: mikor és mennyivel emelhetik a legidősebbek ellátmányát. A döntés valójában évente egyszer születik meg, akkor, amikor a költségvetést elkészítik – mondta Vučković.

Nemrég Siniša Mali pénzügyminiszter is jelezte a bér- és nyugdíjemelés lehetőségét annak kapcsán, hogy kimutatták: az év első három hónapjában a tervezett 19 milliárd dináros költségvetési hiány helyett 15,8 milliárd dinár többletet jegyeztek.

– Ez jó, hiszen lehetővé teszi a fizetések és a nyugdíjak emelését, de a további infrastrukturális beruházásokat is. A vártnál majdnem 35 milliárd dinárral jobb az eredmény, ez mintegy 300 millió eurót jelent, és derűlátásra ad okot az egész évet illetően – mondta Mali.

Ha a kormány dönt a nyugdíjemelésről, azt az év végén hozza nyilvánosságra. Így volt ez a korábbi években is, amikor Aleksandar Vučić rendszerint novemberben vagy decemberben rukkolt ki a pontos számadatokkal, majd pedig januártól alkalmazták a határozatot.