2024. március 29., péntek

Szakmai tanácskozás nemzeti tragédiánkról

Kiállítás nyílt az 1944–45-ös, magyarellenes partizán megtorlásokról a szabadkai városházán

Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának felkérésére a Vajdasági Pax Romana és a Magyar Nemzeti Tanács szombaton akkreditált szakmai tanácskozást szervezett történelemtanárok részére Szabadkán. Az eseménynek a városháza adott otthont. A második alkalommal megtartott rendezvény témája az 1944–45-ös, magyarellenes partizán megtorlások világpolitikai háttere volt.

Fotó:Patyi Szilárd

Fotó:Patyi Szilárd

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a tanácskozás a történelemtanároknak, rajtuk keresztül pedig a fiataloknak szól.

– A tanácskozás célja múltunk, a délvidéki magyar golgota emlékének ápolása, és ami a legfontosabb, hogy hogyan tudjuk azokat a kegyeleti helyeket a fiatalok szívébe úgy belopni, hogy ne csak emlékét őrizzék mindazoknak, akik magyarként haltak meg 1944–45-ben, hanem a jövőben tartósan, hosszú-hosszú évtizedeken át, legyen, aki gondozza a jeltelen vagy ma már mind több helyen jelölt sírhelyeket – nyilatkozta az MNT elnöke.

Hajnal Jenő hozzátette, hogy az MNT célja az 1944–45-ös emlékhelyek ápolása és gondozása.

– Azt szeretnénk, hogy a következő években a jeltelen sírok felett, vagy ott, ahol emlékhelyek vannak, méltóképpen, a fiatalok jelenlétében emlékezzünk. Bízunk benne, hogy a csúrogi emlékhely mellett hamarosan a zsablyai templom felújításával is egy hasonló emlékmúzeumot tudunk kialakítani. Tehát a Sajkás-vidéken is lesz olyan hely, nem is egy hanem több, ahol főt hajthatunk mindazok emléke előtt, akiknek ártatlanul, magyarként meg kellett halniuk – mondta Hajnal Jenő.

Fotó:Patyi Szilárd

Fotó:Patyi Szilárd

A rendezvény a Délvidéki magyar golgota című vándorkiállítás megnyitójával vette kezdetét. A tanácskozás magyarországi és hazai résztvevőit dr. Bogner István, a Kegyeleti Bizottság elnöke köszöntötte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás péntekig tekinthető meg a városháza előcsarnokában. Arra biztatta a tanárokat, hogy éljenek a lehetőséggel és vezessék el diákjaikat a kiállításra. Hozzátette, hogy az iskolák, tanárok látogatási szándékukat a Szabadkai Városi Könyvtár 024/555-128-es telefonszámán jelezhetik. A kiállítás anyagát Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány vezetője mutatta be, aki elmondta, hogy a vándorkiállítás 2014-ben a megtorlások 70. évfordulóján indult útjára, tizennégy tablóval. Jelenleg huszonkét tabló látható, ugyanis a kezdetek óta a kiállítás anyaga bővült, többek között az 1942-es újvidéki razzia történetét és a délvidéki németek sorsát bemutató tablókkal.

A városháza dísztermében megtartott tanácskozást Paskó Csaba, a Vajdasági Pax Romana elnöke azzal a gondolattal nyitotta meg, hogy az iskolában nemcsak a diákok értelmét csiszolják, hanem a lelkiismeretüket is ápolják, ezt jelenti valójában a nevelőmunka. Az első előadó dr. Bank Barbara, a magyarországi Nemzeti Emlékbizottság tagja volt, aki a korabeli sajtó, dokumentumok és naplófeljegyzések alapján arra mutatott rá, hogy 1945-ben a magyar kormány és a kommunista párt, azért hogy jószomszédi viszonyt alakítson ki Jugoszláviával, nem firtatta a partizánok által elkövetett magyarellenes atrocitásokat. Dr. Hornyák Árpád, a Pécsi Tudományegyetem docense a délvidéki magyarellenes megtorlások hatalmi feltételrendszerét mutatta be. A tanácskozáson lejátszották Ternovácz Istvánnak, az Újvidéki Rádió szerkesztő riporterének a riportját, amely a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában hangzott el január 27-én. Ebben a riportban felolvasták Ćorić ĐuraĆopo szenttamási nyugdíjas kocsmárosnak a halála előtt tett vallomását, amelyben a helybéli magyarok kivégzését idézte fel. Végezetül dr. Mészáros Zoltán, a Szabadkai Városi Levéltár főlevéltárosa szólalt fel, aki a délvidéki megtorlások iskolai feldolgozásához szolgált módszertani tanácsokkal, kiemelve, hogy a tanárok legfőbb szempontjai a mértékletesség és a fokozatosság, valamint a traumák okozásának elkerülése kell hogy legyen.

A tanácskozás után a résztvevők közösen ellátogattak a helybeli Zentai úti temető 44-es parcellájához, és megkoszorúzták az áldozatok emlékhelyét.