2024. április 26., péntek

Továbbtanulás itthon

Nagybecskereken tartott szülői értekezleteket a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium

A Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium felsőoktatási tájékoztató körútja keretében pénteken Nagybecskereken három középiskolában tartott szülői értekezletet a harmadikos diákok és szüleik részére: az Egészségügyi és a Közgazdasági középiskolákban, valamint a Gimnáziumban. 

Közép- és Dél-Bánát területén csak Nagybecskereken vannak magyar tannyelvű középiskolai osztályok. A vidéken élő magyar fiatalok és szüleik számára ezért fontos, hogy megismerjék a hozzájuk területileg legközelebb eső település, Újvidék továbbtanulási lehetőségeit. 

– Nagyon sok tehetséges gyerek van itt Közép- meg Dél-Bánátban. Az ösztöndíjprogram, amit a Magyar Nemzeti Tanács biztosít a gyerekeknek meg a szülőknek, ugyanúgy az Európa Kollégium szintén nagy segítség a szülőknek is, meg a gyerekeknek is, hogy továbbtanuljanak – mondja Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja. 
Nagybecskereken zömében bánáti fiatalok tanulnak, de az utóbbi években Bácskából is érkeznek ide magyar középiskolások. 

– Elgondolkoztam ezeken a lehetőségeken, hiszen jó feltételek mellett jó lehetőséget kínálnak, mint például az ösztöndíjat. Az Európa Kollégiumban a kiváló szállás és tanulási lehetőség mellett vannak szakkirándulások, különböző szakkörök, amelyekkel majd könnyedén tovább tudok tanulni. Ha arra az elhatározásra jutok, hogy tovább tanulok, akkor élni fogok ezekkel a lehetőségekkel, mondja Csillag Anita, aki Moholról érkezett Nagybecskerekre.

Maráci Nikoletta, harmadik osztályos nagybecskereki középiskolás Törökbecséről érkezett. Mint mondja, nagyon tetszik neki az Újvidéki Egyetem és az Európa Kollégium is. Az Orvosi Egyetemen szeretne továbbtanulni. 

Az Európa Kollégiumban közösségi élet is van. Sok a közös program, az idősebb kollégisták pedig segítik az újakat a beilleszkedésben. 

– Szép számban vannak bánáti gyerekeink, s ennek nagyon örülünk. Az a tapasztalatunk, hogy talán a bánáti gyerekek bátrabban beszélik a szerb nyelvet, és az egyetemi tanulmányaik során szépen haladnak – mondja Danyi Zsuzsanna, az Európa Kollégium vezető nevelőtanára. Hétfőn, április 8-án, 17 órai kezdettel Óbecsén, a Gimnáziumban tartanak szülői értekezletet a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium képviselői.