2024. április 26., péntek

Környezetvédelem és jótékonyság

A zentagunarasi női szervezet a helyi közösség segítségével bevezette a szelektív hulladékgyűjtést a faluba – A befolyó pénzt jótékony célokra fordítják

A zentagunarasi Arminda Női Szervezet átfogó környezetvédelmi akcióba fogott ezen a tavaszon. Az akció nem csupán a tisztább környezetért folyik, hanem a befolyt összegből a falut szépítik, építik. Kádár Krisztina, az akció egyik ötletgazdája és a női szervezet tagja arról számolt be lapunknak, hogy az egész kezdeményezés az elektronikai hulladék begyűjtésével kezdődött.

Szelektív szemétgyűjtőhely a helyi közösség udvarában (Fotó: Lakatos János)

Szelektív szemétgyűjtőhely a helyi közösség udvarában (Fotó: Lakatos János)

– Az embereknél sok elektromos hulladék felgyülemlett, ezért kitaláltuk, hogy szervezünk egy gyűjtési akciót, és az abból befolyó összeget jótékony célokra használjuk fel. A tűzoltóotthonban gyűjtöttük össze az elektromos hulladékot, és sikerült igen nagy mennyiséget összeszedni, mivel az emberek szívesen részt vettek az akcióban. Az összegyűjtött hulladékot eladtuk egy szabadkai cégnek, a bevételből pedig sporteszközöket vásároltunk az iskolának. A sikeres akción fellelkesedve kitaláltuk, hogy bővítjük a kezdeményezést. A helyi közösség segítségével konténereket szereztünk be az elektromos, a papír-, a műanyag, az üveg- és az alumíniumdobozos hulladékok számára. Elsőként a helyi közösség épülete mellé helyeztünk ki gyűjtő konténereket, a héten pedig az Ifjúsági Otthon mellé is kihelyeztünk három konténert műanyag, üveg és alumíniumdobozok számára – mondta el Kádár, majd arról is szólt, hogy az összegyűjtött hulladékot értékesítik és a befolyó összeget jótékony célra fordítják. Elsősorban a falu szépítésére és építésére – fogalmazott.

A falubeliek nagyon jól fogadták a női szervezet kezdeményezését, és nagy mennyiségű hulladékot visznek a gyűjtőhelyekre. Azt szelektálni kell, és előkészíteni az eladásra – mondta el Kudlik Zsuzsanna, az Armida Női Szervezet tagja, az akció egyik felelőse.

– Eddig legtöbb műanyag hulladék gyűlt össze. Ezt kiszedjük a konténerből, különválogatjuk a kupakokat színek szerint, valamint a palackokat aszerint, hogy színesek vagy átlátszóak. A jelmondatunk: Tapossuk laposra! Ez azért fontos, mert  összetaposva kisebb helyen elfér. A projektumba próbáljuk bevonni a gyerekeket is, épp ezért felvettük a kapcsolatot az iskolával, és meghívtuk a diákokat egy szemétválogatási akcióra. Játékos módon szeretnénk bevonni őket, és felvilágosítani arról, hogyan működik ez, és miért fontos. A kisebb lányommal pl. kitaláltuk, hogy összeszedjük az alumíniumdobozokat azokban az utcákban, amerre gyakran járunk. Remélem, mások is kedvet kapnak ehhez, persze a legjobb az lenne, ha senki se dobálná el a szemetet – mondta el Kudlik.

Az Armida Női Szervezet nemcsak szemétgyűjtési akciót szervez, hanem virágokkal is szépíti a falut. Erre a virágültetési akcióra minden tavasszal sor kerül – tudtuk meg Kudliktól, aki arról is beszámolt, hogy részt vesznek a Népkonyhán az ebédosztásban, valamint javában készülnek a húsvéti kiállításra.