2024. április 26., péntek

Magyar arany Zágrábban

A magyar válogatott győzelmével zárult Zágrábban a férfi vízilabda-Európa-kupa, Märcz Tamás együttese a fináléban 10:8-ra legyőzte Horvátországot. Magyarország rendkívül jó sorozatot tudhat maga mögött, a negyeddöntőben Montenegrót (11:7), a legjobb négy között Olaszországot (12:11), majd végül a címvédőt is legyőzte, és kvalifikálta magát a világliga júniusi belgrádi szuperdöntőjére.

A magyar szövetségi kapitány büszkén nyilatkozott a finálét követően: „Két évvel ezelőtt Horvátország ellen világbajnoki döntőt veszítettünk Budapesten, és bár nem ugyanazon az eseményen, de most sikerült nekik visszavágnunk. Ha már eljutottunk a döntőbe, és ha már ennyit harcoltunk érte két napon át, szerettünk volna minden akadályozó körülménytől eltekintve száz százalékot nyújtani, és alkalmazkodni az új szabályokhoz. Nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült, borzasztóan erős horvát válogatottat győztünk le, és hódítottuk el a kupát. Ez a nyolc csapat, amely itt volt Zágrábban, kétségkívül a sportág krémje jelen pillanatban, őket sikerült magunk mögé utasítanunk, ami nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a legjobbak a világon, de ezen a tornán valami nagyon jól működött. A jó dolgokat szeretnénk átmenteni és megtartani, a hibákat pedig kijavítani, és folytatni ezt a rendkívül pozitív sorozatot.”

Eredmények, a 3. helyért: Olaszország–Spanyolország 7:9. A döntő: Magyarország–Horvátország 10:8.

Véglegessé vált tehát a világliga június 18. és 23. között esedékes nyolcas döntőjének mezőnye is.

A csoportbeosztás, A csoport: Japán, Magyarország, Kanada, Spanyolország. B csoport: Ausztrália, Horvátország, Kazahsztán, Szerbia.

Az eseménynek Belgrád ad otthont, a győztes tokiói kvótát szerez.