2024. április 26., péntek

Egészségház Adicén is

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Földméréssel foglalkozó cégek csoportjának ítélték oda az Adice városrészben elképzelt, új orvosi rendelő megtervezését.

Az Újvidék Egyészségház által kiírt versenypályázaton egy négy jogi személyből álló csoport nyerte el a kivitelezés, azaz a tervezés jogát, erre 4,5 millió dinárt fordítanak. Az adicei rendelő a gyorsan növekvő városrész urbanisztikai-telekrendezési tervének szerves részét képezi, a városatyák korábban úgy döntöttek, hogy a Smederevói, a Simo Šolaja, a Žikica Jovanović és a Banja Luka utcák között elterülő városnegyedben tervezik megépíteni. Az elsődleges egészségügyi ellátás alapszolgáltatásait igényelhetjük majd itt, lesz fogászati, ginekológiai és gyermekrendelő is, akárcsak terepre kijáró ápolószolgálata is. Az elsődleges terv szerint az épület 750–1000 négyzetméteres lesz, orvosi és egyéb személyzete 26 főből áll majd – legalább 5 általános orvos, egy nőgyőgyász, egy gyermek- és egy fiatalokat fogadó szakorvos, akárcsak egy gyermek- és egy felnőtteket fogadó fogorvos is dolgozni fog itt. Legalább 14 ápolónő kap munkát az új egészségügyi központban, és két takarítónőt is alkalmaznak majd.

A 021.rs beszámolt arról is, hogy a valószínűségi mutatók alapján meghatározott előrejelzések szerint évente 61 ezer orvosi-egészsségügyi szolgáltatást nyújtanak majd itt a környék polgárainak, a nővérek 3000 látogatást fognak lebonyolítani, és 10 ezer mintát vesznek laboratóriumi elemzésre.

A városrész urbanisztikai rendezésére vonatkozó elképzelés tervdokumentációja továbbra is nyilvánosan megtekinthető, április 12-éig, 9 és 14 óra között, az Urbanizam Közvállalat irodaházában (Lázár cár sugárút 3.), az Adice helyi közösség irodájában (Simo Šolaja 2a), és a veterniki helyi közösségben (Ivo Lola Ribar utca 1.). Az észrevételeket, javaslatokat és megjegyzéseket az illetékesek írásos formában fogadják a fent említett dátumig, a Munkás utca 2. alatt székelő városi igazgatóságban.