2024. április 26., péntek

Az európai mozik kényelme Palicson

Hamarosan szabadtéri filmvetítések is lesznek az Abbázia moziban

A palicsi Abbázia moziban november 3-a óta vannak rendszeres vetítések. A felújított épületben filmvetítéseken kívül számos más kulturális rendezvényt is szerveznek. Ezenkívül hamarosan felújítják a mozi mögötti helyszínt, ahol szabadtéri vetítéseket és koncerteket tartanak majd. Svetozar Dimovićtyal, a mozi menedzserével az eddigi tapasztalataikról beszélgettünk.

A mozi nemrégiben felújított épülete (Fotó: Patyi Szilárd)

A mozi nemrégiben felújított épülete (Fotó: Patyi Szilárd)

A nyolcvanegy férőhellyel rendelkező mozi a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő felszereltséggel várja a filmbarátokat, ahol többek között 3D-s vetítések is vannak. A filmkínálatban a közönség-kedvenc és a művészfilmek egyaránt megtalálhatóak. Az eredetileg 1925-ben megnyílt, nemrégiben pedig felújított és újból megnyílt mozi a régi és dicső múltat szeretné feleleveníteni.

– Arra törekszünk, hogy visszahozzuk a nyolcvanas és a kilencvenes évek elejei tendenciát, amikor Szabadkán és környékén számos mozi működött. Sajnos a kilencvenes évek közepén a mozik bezártak. A szabadkaiak az internet megjelenésével megszokták, hogy a filmeket online nézik. Amióta megnyílt az Abbázia, büszkén mondhatom, hogy nagyon sokan Szabadkáról jönnek hozzánk, de arra törekszünk, hogy a palicsiakat is mozizásra ösztönözzük. Vannak palicsi nézőink is, sokan jönnek hozzánk, bár nem akkora számban, amennyit szeretnénk. Jelenleg magyarországi forgalmazókkal tárgyalunk, hogy magyar filmeket és rajzfilmeket tudjunk vetíteni. Ez jelentősen megnövelné a nézőszámot, mivel Palics lakosságának jelentős része magyar – nyilatkozta Svetozar Dimović.

Svetozar Dimović, a mozi menedzsere (Fotó: Patyi Szilárd)

Svetozar Dimović, a mozi menedzsere (Fotó: Patyi Szilárd)

A menedzser azt is elmondta, hogy a környező településekről, mint például Kispiacról, Hajdújárásról is jönnek nézők, a szerzői filmek fesztiváljára pedig Magyarországról is érkeztek érdeklődők, akik főleg a fesztivál magyar filmjeire voltak kíváncsiak. Svetozar Dimović elmondta, hogy a magyarországi nézők az Abbázia mozi ülőhelyeinek kényelmét a szegedi mozik kényelméhez hasonlítják. Sokan dicsérik azt, hogy a moziban lehetőség van popcornt és különböző üdítőitalokat vásárolni, amit a vetítőteremben lehet elfogyasztani. Erre a szabadkai mozikban nincs lehetőség. Mindemellett még valamiben egyedülálló az Abbázia.

– Csak nálunk lehetséges az online jegyfoglalás. A www.abazija.rs című honlapunknak az e heti és a jövő heti mozikínálat is megnézhető. Itt látható, hogy van-e szabad hely az adott vetítésre, és az érdeklődők a jegyfoglalást is itt tehetik meg. Egyébként a filmkínálatot minden szerdán cseréljük – magyarázta Svetozar Dimović.

A mozi a már meglévő szolgáltatások mellett igyekszik további újdonságokkal szolgálni.

A felújítás után ezen a helyen szabadtéri vetítések fognak zajlani (Fotó: Patyi Szilárd)

A felújítás után ezen a helyen szabadtéri vetítések fognak zajlani (Fotó: Patyi Szilárd)

– A mozi épülete mögött van egy kihasználatlan terület. Itt nemsokára elkezdődnek a munkálatok, és egy alkalmas területet alakítunk ki szabadtéri filmvetítésekre. A szabadtéri vetítések biztosításával egyedülálló mozi leszünk a régióban. Persze nemcsak filmvetítéseket tartunk majd itt, hanem különféle koncerteket is szervezünk. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a szabadkaiak és a palicsiak is visszatérjenek a tópartra, és Palics ne csak egy sétálóhely, hanem különböző kulturális események színtere is legyen – mondta Svetozar Dimović, és hozzátette, hogy szombaton 21 órai kezdettel már lesz egy koncert a moziban, amelyen a Kanda, Kodža i Nebojša együttes lép fel.

Svetozar Dimović szavai szerint az Abbázia mozi immár fél éve sikeres működése nagymértékben a mozi igazgatójának, Miroslav Mogorovićnak, az egyébként neves filmproducernek köszönhető.