2024. április 26., péntek

Mi a gyerek?

Kishegyesen mutatták be Pap Ágota új könyvét

A Kishegyesi Könyvtár szervezésében szerdán este a könyvtár olvasótermében került sor Pap Ágota pszichológus: Mi a gyerek? című könyvének bemutatójára. A szerzővel Simonyi Gabriella pszichológus és Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó vezetője beszélgetett. A bemutató során közreműködött Mess Attila színművész.

A könyv címe mindent elmond a könyvről, valóban a gyermekről szól, de a felnőttek szemszögén keresztül, mondta el lapunknak Pap Ágota.

– Ha elolvassuk a könyvet és megérezzük, hogy ezek felnőttek szájából született válaszok, hogy ők hogyan élik meg, hogy mi a gyerek, akkor elképzelhető, hogy a felnőttekről van igazából szó. Arról szól, hogy a felnőtt hogyan érti meg és hogyan fejleszti, neveli a gyermeket. Alapvetően három részre lehet felosztani a könyvet, az első részben egy kis visszatekintő tanulmány van, amiben arról írtam, hogy a korábbi korokban hogyan definiálódott a gyerek. Hogyan gondolkodtak a gyerekről az őskortól napjainkig, és milyen státuszban volt. A középső rész a gerince az egésznek, amelyben 31 ember ad választ arra kérdésre, hogy mi a gyerek? Ez egy mélyinterjús kérdés, és senki sem kapott több utasítást annál, hogy erre a kérdésre adjon választ. Olyan embereket szólaltattam meg, akik így vagy úgy jelen lehetnek egy gyermek szocializációs folyamatában. A harmadik rész ezeknek a válaszoknak egyfajta összefoglalója, ami már teljességében a saját számíze szerint készült. Itt már pszichológusi rálátásomból írok, és valahogyan még mindig azt gondolom, hogy ez a kérdés egy megválaszolatlannak tűnő kérdés egészen a könyv végéig. Ennek ellenére mégsem akarom kiábrándítani az olvasót, mert nagyon sok válaszra lelhet önmagában ezeket a sorokat olvasva – mondta el a szerző, majd arról is szólt, hogy a könyv megírásának ötlete két évvel ezelőtt merült fel. A Mi a gyerek? című könyv tavaly október végén jelent meg az Életjel Kiadó gondozásában. Azóta tartottak bemutatót Szabadkán, Zentán és a tanítóképző egyetemen.

Pap Ágota következő könyvbemutatójára április 9-én, kedden a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárban fog sor kerülni. A bemutató 18 órakor fog kezdődni és a szerzővel ismét Simonyi Gabriella pszichológus beszélget. Az est során közreműködik Mess Attila színművész.