2024. április 26., péntek

A betegség hiánya még nem egészség

Az egészség világnapja idei rendezvénysorozatának legfőbb célja felhívni a figyelmet az elérhető egészségügyi szolgáltatásokra

Vasárnap lesz az egészség világnapja. Ebből az alkalomból az elkövetkező napokban számos rendezvényre kerül sor városunkban. Ezekre a rendezvényekre, valamint az egészség fontosságára hívták fel a figyelmet csütörtökön a szabadkai Közegészségügyi Intézetben megtartott sajtótájékoztatón.

Zoran Milovanović, dr. Verica Dronjak és dr. Zorica V. Dragaš (Fotó: Patyi Szilárd)

Zoran Milovanović, dr. Verica Dronjak és dr. Zorica V. Dragaš (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Zorica V. Dragaš, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának szakmunkatársa elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint az egészség nem pusztán a betegség hiányát jelenti, hanem teljes fizikai, pszichikai és szociális jólétet. Ahhoz, hogy ez a definíció megvalósuljon, Dragaš szerint a polgárokat tájékoztatni kell arról, hogy hogyan őrizzék egészségüket, valamint arról, milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A tájékoztatásban fontos szerepet töltenek be az egészségügy területén dolgozó személyek.

Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház Prevenciós Központjának képviselője azt emelte ki, hogy a világnapon arra emlékeznek, hogy 1948-ban létrejött a WHO. Az idei akció legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az elérhető egészségügyi szolgáltatásokra. A szakember szerint ugyanis csak akkor valósulhat meg az ember egyik alapvető joga, az egészség, ha a polgárok kellően tájékozottak az egészségügy területén, és az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról.

Végezetül Zoran Milovanović a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetének nevében szólalt fel, aki a világnap alkalmából rendezett akciókat ismertette. A szakembertől megtudtuk, hogy ma 10 órakor a szervezet székházában Mit tudsz az egészségről – mit tudsz a Vöröskeresztről? címmel kvízversenyt tartanak általános iskolások és középiskolások számára, szombaton 9 és 12 óra között pedig egészségbazárt szerveznek Ellenőrizze rizikófaktorait – törődjön a saját egészségével elnevezéssel a sándori Mega Rodában (Belgrádi út 128.).