2024. április 26., péntek

Nem zárható ki újabb orosz csapatok érkezése Venezuelába

Iván Gil venezuelai külügyminiszter-helyettes nem zárta ki, hogy újabb orosz csapatok érkezzenek Venezuelába a kétoldalú haditechnikai együttműködésről szóló megállapodások (VTSZ) keretében.

"A katonai szakértők csoportja a VTSZ megállapodások és kapcsolatok keretében tartózkodik Venezuelában, mint arról már szó volt. Addig lesznek ott, amíg szükség van rájuk" - emelte ki Gil az Interfax orosz hírügynökség megkeresésére reagálva. Aláhúzta: tartózkodásuknak nem szabtak határidőt a latin-amerikai országban.

"Mindez a munkájuktól függ. Valószínű, hogy újabb katonai missziók fognak érkezni, de mindez összhangban van a már meglévő, biztonsági szférában kötött megállapodásokkal" - tette hozzá.

A külügyminiszter-helyettes egyben hangsúlyozta, hogy az orosz katonák venezuelai jelenléte nem garancia arra, hogy az Egyesült Államok nem fog beleavatkozni a dél-amerikai ország belügyeibe. "Úgy vélem, az Egyesült Államok be nem avatkozásának garanciája maga a venezuelai nép és kormány, amely készen áll megvédeni a békét" - hangoztatta Gil az Interfax kérdésére válaszolva.

Március végén két orosz repülőgép, egy An-124-es és egy Il-62-es szállt le Caracasban, fedélzetén 99 orosz katonával és 35 tonnányi szállítmánnyal. Sajtójelentések szerint a kontingenst Vaszilij Tonkoskurov vezérezredes, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke vezette.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója múlt csütörtökön Biskekben nyilatkozva kijelentette: az orosz katonák Venezuelába vezénylése teljes mértékben összhangban áll a dél-amerikai ország törvényes kormánya és Oroszország megállapodásával.

Egy amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel pedig azt közölte: a katonák valószínűsíthetően a különleges egységek tagjai, és kiberbiztonsági szakértők is vannak köztük.

Március végén Venezuela területének 88 százaléka borult sötétségbe. Az utóbbi évek során nem ez volt az első eset, de az utóbbi hónapban súlyos, az egész országra kiterjedő áramkimaradások voltak. Március elején napokig áram nélkül volt az ország több térsége, köztük a főváros. A kormány szerint szabotázs áldozata lett a venezuelai energiaszolgáltatás, kibertámadást hajtottak végre ellene.