2024. április 26., péntek

A veszélytől a biztonságig

Előadássorozat az emberkereskedelemről

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC), az Atina Egyesület és Szabadka város emberkereskedelem elleni harccal megbízott munkacsoportjának szervezésében szerdán kétnapos képzés vette kezdetét a Galleria Szállodában. A Lokális közösségek az emberkereskedelem ellen című előadássorozatot A veszélytől a biztonságig: Az emberkereskedelem áldozatainak védelme Szerbiában projekt keretében rendezik meg.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

Branislav Rankov, a Szabadkai Főügyészség képviselője az előadás előtt megszervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint Szerbiában évente összesen 31 bűnvádi feljelentés érkezik az emberkereskedők ellen.

– Városunkban három-négy bűnvádi feljelentés történik évente. A statisztikai adatok szerint Szabadka azon városok közé tartozik, ahol több ilyen eset fordul elő, talán a határ közelsége miatt. Az áldozatok általában 20 és 40 év közötti nők. Az utóbbi időben többet beszélnek a külföldi munkavállalásról, de a személyes tapasztalataim szerint inkább prostitúcióról és embercsempészetről van szó – nyilatkozta Rankov.

Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja és a város emberkereskedelem elleni harccal megbízott helyi munkacsoportjának koordinátora a rendezvénnyel kapcsolatban lapunknak a következőt nyilatkozta:

– Munkacsoportunk húsz tagból áll, és úgy döntöttünk, hogy idén az oktatásra fektetjük a hangsúlyt, ezért előadásokat szervezünk, de minden alkalommal más célcsoportnak tartunk képzést. Az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapján témába vágó filmeket vetítünk az iskolákban, mozikban és más művelődési intézményekben is – részletezte Đukanović.