2024. április 26., péntek

Kék léggömbök a város felett

Ma van az autizmus világnapja

Az autizmus világnapjára való megemlékezés jegyében hétfőn és kedden Szabadkán kék fénnyel világították meg a városházát és a Kortárs Galéria épületét, a Raichle-palotát. Az Autista Személyek Megsegítésével Foglakozó Városi Egyesület tagjai akciójuk keretében, Mit tudsz az autizmusról? Címmel kedden kérdőívezést végeztek a városközpontban. A válaszadóknak csokoládét és kávét ajándékoztak az aktivisták.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A világnapról a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola, a Matko Vuković Általános Iskola és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola diákjai is megemlékeztek a város főterén. A gyerekek párokban állva, közösen engedtek kék léggömböket a magasba.

Boris Živkov, a Žarko Zrenjanin Általános Iskola defektológusa az esemény előtt adott sajtónyilatkozatában az autizmus árulkodó jeleiről beszélt, illetve arról, hogyan kellene a betegséggel élőknek segítséget nyújtani.

– Az autizmus a fejlődési rendellenességekhez sorolható, és a viselkedésben nyilvánul meg. A szülők általában a gyermek második életévében fedezik fel, a verbális kommunikáció elmarad, a gyermek zárkózott, mozdulatai jellegzetesek. Nem létezik két egyforma autizmussal élő személy, ezért mindegyiket egyedülálló módon kell kezelni. Vannak egyetemi diplomával rendelkező autisták, akik teljes életet élnek és részt vesznek bizonyos társadalmi tevékenységekben, de vannak olyanok is közöttük, akik életük végéig segítségre szorulnak. Támogatnunk kell a családjukat és oktatásukat. Nagyobb segítségre lenne szükség a város és az állam részéről, hogy az autisták integrálódásáról beszélhessünk. Értékeléseim szerint Szabadkán több mint 2000 autizmussal élő ember lehet – mondta Živkov.

– Az autista gyerekekkel multidiszciplináris módon kell foglalkozni. Ez azt jelenti, hogy a gyerek fejlődésének fenntartása érdekében a munkába defektológust, pszichológust és logopédust is be kell vonni. Szocializáció szempontjából fontos, hogy ezek a gyerekek bekapcsolódjanak a kortársaik tevékenységeibe, elsősorban azonban a fejlődésük lényeges, az, hogy megkapják az integrálódáshoz szükséges kezelést – nyilatkozta Lišćević Anika, az iskola másik defektológusa.