2024. április 26., péntek

A sikeres felvételizés érdekében

Az MNT szabadkai tantermi felkészítőjére is nagy volt az érdeklődés

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának szerves részét képezik azok a felvételi felkészítő órák, amelyek célja, hogy az érettségizőket minél eredményesebben felkészítse a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira. A felkészítő első része online történt, a második részében pedig a tanulók tantermi foglalkozások keretében bővíthették a tudásukat. Az első tantermi felkészítőre szombaton került sor a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, ahol a diákokat és a tanárokat De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja köszöntötte:

A diákok és a tanárok a felkészítő tanfolyam megnyitóján (Lukács Melinda felvétele)

A diákok és a tanárok a felkészítő tanfolyam megnyitóján (Lukács Melinda felvétele)

– 2011 óta folyamatosan szervez az MNT felkészítő tanfolyamokat azon érettségiző diákok számára, akik Vajdaságban szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Teszi ezt azzal a céllal, hogy az érettségizők sikeresen felvételizzenek az egyetemekre. Az MNT számára fontos, hogy a diákok megismerjék a vajdasági felsőoktatási rendszert és ebben is segít ez a program. Ez a felkészítő tanfolyam több részből áll. Az első részben a diákok már hónapok óta készülhettek online és tarthatták a kapcsolatot a tanárokkal.

A második része volt ez a tantermi óra, amelyet május 11-én és 12-én Újvidéken egy tábor követ és annak keretében történik majd a felkészítés. Két napig együtt lesz a nagy csapat és ez egyúttal egy csapatépítő program is lesz. Ezáltal az MNT szeretné egy közösségbe kapcsolni a diákokat, hogy megismerkedjenek egymással és tudják segíteni egymást. A felkészítők igencsak hasznosak lehetnek a diákoknak, mivel alkalmat adnak arra, hogy kis csoportokban dolgozzanak és ilyenkor egyénileg is fordulhatnak a felkészítő tanárokhoz azzal kapcsolatban, hogy milyen akadályba ütköznek a felkészülés, illetve a feladatsorok megoldása kapcsán – tudtuk meg De Negri Ibolyától.

Az idén 148 érettségiző diák jelentkezett a felkészítő tanfolyamra, Szabadkán a tantermi órákon mintegy 50 fiatal vett részt. Több tantárgyból folyt a felkészítés annak függvényében, hogy miből fognak felvételizni. A diákok két tantárgyat választhattak, amelyből úgy gondolják, hogy a leggyengébbek vagy amelyből még jobban szeretnék bővíteni a tudásukat.