2024. április 26., péntek
ÚSZÁS

Két vb-, egy tokiói kvóta a zárónapon

A debreceni magyar úszóbajnokság utolsó versenynapja is eseménydúsan telt vajdasági szempontból, előbb Szilágyi Csabáért, majd Szabó Szebasztiánért izgulhatott, aki figyelemmel követte az eseményeket. Mindkét fiatalember nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott az első naptól kezdve, Szilágyi utolsó számával, az 50 mellel kapcsolatban az lehetett a dilemma, vajon az óbecsei úszó megdönti-e tavalyi, saját országos csúcsát, míg a zentai tehetség szurkolói a vb- és olimpiai kvótáért szoríthattak 100 pillangón.

Nos, a körmünket szerencsére egyik alkalommal sem kellett tövig rágni az izgalomtól, mindkét fiú hamar dűlőre vitte a dolgot, rajt-cél győzelemmel zárták a viadalt.

Szilágyi Csaba 50 mellen sem ismert tréfát, a többiek nagyjából végig a „lábvizén” úszkáltak, megközelíteniük sem sikerült a Hódmezővásárhely kiválóságát. Az aranyérem és az újabb országos csúcs (26,83) mellé vb-kvóta is járt, ráadásul ez a jelenlegi világranglista második legjobb ideje.

A laikusoknak talán úgy tűnt, Szabó az esélytelenek nyugalmával várhatja a 100 pille döntőjét, hiszen olyan neves versenyzők úsztak vele, mint Cseh László, Milák Kristóf vagy Telegdy Ádám. Szebi azonban másként gondolta, már a rajtot követően az élre állt, és elsőként ért a falhoz. A helyezés ugyanakkor ezúttal talán másodlagos, fontosabb, hogy a Tisza-parti fiatalember vb- és olimpiai kvótát szerzett a számban, sőt 51,34-es idejével vezeti az aktuális világranglistát!

A két versenyző összesen hét érmet (5 arany, 1 ezüst, 1 bronz) szerzett a debreceni ob-n, rajtuk kívül még egy vajdasági magyar, a zentai Dér Denisz is dobogóra állhatott, ő a győri 4×100 méteres férfi vegyes váltó tagjaként szerzett egy harmadik helyet.