2024. április 26., péntek

Pályázási lehetőség az interneten is

Topolyára látogatott a mezőgazdasági miniszter – A méhkaptárakat szállító gépjárművek regisztrációs ( bejegyzési ) feltételeiről döntenek hamarosan
Branislav Nedimović Topolyán támogatásáról biztosította a méhészeket, és bejelentette az új elektronikus pályáztatási rendszer üzembe helyezését (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Branislav Nedimović Topolyán támogatásáról biztosította a méhészeket, és bejelentette az új elektronikus pályáztatási rendszer üzembe helyezését (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Branislav Nedimović a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium első embere pénteken Topolyára látogatott. A minisztert Saša Srdić, a topolyai Községi képviselő-testület elnöke, Mirko Spasojević a Vajdasági Méhészegyesületek Szövetsége felügyelőbizottságának elnöke, a Községi Méhészegyesület elnöke, illetve Nemanja Simović, a SzHP topolyai megbízottja fogadta, aki a topolyai helyi közösség tanácstermében községbeli termelőkkel és méhészekkel találkozott.

Nedimović miniszter a megbeszélést követően közzé tette, hogy hétfőtől kezdik kidolgozni a méhészkocsik regisztrációs feltételrendszerét, illetve korszerűsítik a minisztérium pályázati rendszerét.

- Április 15-étől lehetővé válik, hogy online jelentkezzenek a termelők a minisztérium pályázataira, így például a méhészek a kaptárok után járó 720 dináros támogatásokat is igényelhetik ilymódon, illetve kérhetik a megítélt kifizetést. Ezzel a termelőknek, de a minisztériumnak is könnyebb dolga lesz, mert elektronikusan gyorsabban fel tudja dolgozni a kérvényeket. - nyilatkozta a miniszter, és hozzá tette, hogy megmarad azért a régi, már korábban bejáródott pályázási mód is, tehát nem törlik el a korábbi rendszert.

A miniszter Mirko Spasojević a Községi Méhészegyesület Elnöke meghívására érkezett Topolyára, aki köszönetét tolmácsolta a 2017-ben Topolyán bekövetkezett tömeges méhecskepusztulás kapcsán nyújtott gyorssegélyt. Spasojević sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy a minisztériumban a Szerbiai Méhészegyesületek Szövetségével együttműködve jelenleg is azon dolgoznak, hogy a méhészetek támogatását hatékonyabbá tegyék, illetve Kragujevac környékén minisztériumi segédlettel épül egy nagy kapacitású mézüzem.

A miniszter utalt arra, hogy az ágazat egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan tudják kezelni a komoly méreteket öltött mézhamisítás problematikáját, és a permetezés következtében hatalmas károkat okozó méhelhullást.

A fogadáson jelen volt termékeivel Goran Počuča, topolyai méhész, a községi méhészszervezet tagja, aki 2004 óta tevékenykedik az ágazatban, jelenleg mintegy 65 konténerben elhelyezett családdal foglalkozik. Termékeit gyógyhatású növényekkel, terményekkel gazdagítva is árulja. Azt vallja, hogy ha megvannak a nagyobb anyagi befektetéssel járó eszközei egy népes méhészetnek, szakértelemmel, és a családtagok segítségével, illetve a támogatások igénybevételével lehet nyereséges a vállalkozás.

- Segítség a kaptáronként járó 720 dináros állami támogatás, habár ez elmarad a korábban bevált gyakorlattól, miszerint egy juh árába kerül egy család. Kétszer már pályáztam a minisztérium által kínált eszközbeszerzési lehetőség 40-50 %-ban történő támogatására, Topolya község pályázatából pedig a méhcsaládok költöztetésével járó üzemanyagköltségek egy részét tudtam fedezni. - nyilatkozta a topolyai méhész, aki elmondta azt is, hogy az utóbbi időben aggasztó méreteket öltött az a jelenség, hogy a rétekre, méhlegelőkre költöztetett kaptárakat, illetve konténereket ellopják. Ennek a problémának a megelőzésére, illetve kezelésére a méhészek igyekeznek összefogással fellépni, a belügyi szervek bevonásával.