2021. április 18., vasárnap

Rohamosan nő a ciklon sújtotta mozambiki városban a kolerás megbetegedések száma

Rohamosan nő a mozambiki Beira városában a ciklon túlélői között a kolerás megbetegedések száma, a helyi hatóságok már 271 betegről tudnak.

Fotó:444.hu
Fotó:444.hu

A LUSA portugál hírügynökség szerdán számolt be a betegség megjelenéséről az országos közegészségügyi hivatal igazgatójára hivatkozva, aki akkor még öt megbetegedésről számolt be.
A megbetegedéseket a félmillió lakosú Beirából jelentették, ahol a zsúfolt szegénynegyedekben különösen nagy a betegség elterjedésének kockázata.
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerint a városban naponta mintegy 200 új megbetegedést észlelnek. A segélymunkások nagy erőkkel dolgoznak a vízellátás helyreállításán, és további egészségügyi szolgáltatások biztosításán.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy mintegy 900 ezer adag kolera elleni védőoltás érkezik hétfőn a térségbe.
Az ENSZ és az érintett kormányok adatai szerint a március közepén Mozambikban, Zimbabwéban és Malawiban végigsöprő Idai ciklon, illetve az azt megelőző heves esőzések és árvizek következtében százezrek szorulnak élelmiszersegélyre, nincs ivóvizük és nincs hol lakniuk.
Szombatra a katasztrófa halálos áldozatainak száma elérte a 746-ot, a sérültek száma meghaladja a kétezret a három országban.