2024. április 26., péntek

Segítség a civil szervezeteknek

A szociális miniszter a támogatásáról biztosította a zentai szervezeteket

Szerdán Zentára látogatott Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel megbízott miniszter. Czegledi Rudolffal, Zenta község polgármesterével folytatott zárt körű megbeszélését követően a zentai Munkarokkantak Egyesülete, valamint a Zentai Vakok és Gyengénlátók Szervezete illetékeseivel találkozott a Fő utca 15. szám alatt található épületben, ahol számos humanitárius tevékenységet folytató civil szervezet kap helyet.

A miniszter a munkarokkantak és a vakok szervezete képviselőivel is találkozott (Herédi Krisztián felvétele)

A miniszter a munkarokkantak és a vakok szervezete képviselőivel is találkozott (Herédi Krisztián felvétele)

A polgármester elmondta, hogy a felvetődött problémákat a minisztériummal közösen igyekeznek megoldani.

– Ezek közül az első helyen az épület helyzete áll, amely a vagyon-visszaszármaztatás során visszakerült az örökösökhöz. Igyekszünk ezt a helyzetet az örökösökkel rendezni, és hosszú távú megoldást találni, hogy a civil szervezetek ne kerüljenek az utcára. A másik probléma az eszközbeszerzéseket és a bérletfizetéseket illeti, amelyekben a minisztérium segítséget tud nyújtani számunkra – fogalmazott Czegledi Rudolf.

A miniszter elmondta, rendkívül fontosnak tartják, hogy megismerjék azokat a problémákat, amelyekkel a helyiek küzdenek, hiszen a minisztérium csak így tud hatékony segítséget nyújtani. A restitúcióra vonatkozóan hozzátette, hogy azt nem lehet meg nem történtté tenni, de lehet segíteni azoknak az embereknek, szervezeteknek, akiket és amelyeket az intézkedések hátrányosan érintenek, egyebek mellett például azáltal, hogy a minisztérium átvállalja a bérleti díj kifizetését. Hozzátette: az államnak joga és kötelessége, hogy segítsen, ezért mindent megtesznek azért, hogy a zentai szervezetek, polgárok életét jobbá tegyék.

Horváth László, a zentai Munkarokkantak Egyesületének elnöke elmondta, hogy a többi civil szervezethez hasonlóan ők is elsősorban anyagi gondokkal küzdenek.

– Főleg azoknak a szervezeteknek probléma a programjaik finanszírozása, amelyeknek három-, négy-, ötszáz tagjuk van. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy késnek a kifizetések – szögezte le, majd az épület helyzetéről elmondta, hogy szervezetük körülbelül huszonötezer dollárt ruházott be az épületbe, amire minden bizonnyal nem került volna sor, ha tudják, hogy azt vissza fogják származtatni az örökösöknek.

Györe Árpád, a Zentai Vakok és Gyengénlátók Szervezetének elnöke szerint a civil szervezetek számára mindig adódik megoldandó probléma. Ezekről és a lehetséges megoldásokról beszélgettek a miniszterrel.

– Például nincsenek laptopjaink, nincs projektorunk, így csak szóban tarthatunk előadást és prezentációt, képekkel nem. A másik probléma, hogy egyedül kell dolgoznom a szervezetben, mert nincs egyetlen irodai munkás sem mellettem. Az Európai Unióban a hasonló szervezeteknél mindig van egy látó személy is az elnök mellett. Erre kellene valami megoldást találni. Egyébként nagyon meg vagyok elégedve a minisztériummal, mindenben segítenek nekünk – magyarázta Györe Árpád.