2024. április 26., péntek

Sztrájk a Szerbiai Postavállalatban

A vajdasági postahivatalok is csatlakoztak, naponta egy-két órára felfüggesztik a munkát

A Szerbiai Postavállalat elnézését kéri ügyfeleinek, amiért a belgrádi regionális postaközpont alkalmazottainak sztrájkja miatt egyes küldemények késéssel érkeznek meg.

A megkárosított ügyfeleket a postai szolgáltatásokról szóló törvénnyel összhangban fogják kártalanítani, áll a közvállalat közleményében, mint ahogyan az is, hogy a vállalatvezetés törvényellenesként tekint sztrájkra, azt ugyanis nem jelentették be.

Az eddigi nyilatkozatok értelmében elsősorban a levelek és egyéb küldemények kézbesítésének tekintetében jellemzőek fennakadások. Ennek oka az, hogy a belgrádi regionális postaközpont alkalmazottainak egy része megtagadja a munkát. A Szerbiai Postai Alkalmazottak Önálló Szakszervezetének közleménye szerint a szóban forgó regionális központon az összes szerbiai küldemény 90 százaléka halad át.

Zoran Pavlović, az említett szakszervezet elnökének elmondása szerint a belgrádi, vajdasági és némelyik nyugat–szerbiai település postahivatalai olyan módon csatlakoztak a sztrájkhoz, hogy naponta egy-két órára felfüggesztik a munkát. Az alkalmazottak elégedetlenségének oka az alacsony bérek, mondta Pavlović, kiemelvén, hogy 11 500 alkalmazott – elsősorban a postások, a tolóablakok mögött dolgozó hivatalnokok, továbbá a sofőrök – bére 32 ezer és 39 ezer dinár között alakul, ami értékelése szerint szemtelenül alacsony. A sztrájk másik oka a munkaerőhiány, bizonyos munkaköröket túlságosan kevesen látnak el, húzta alá Pavlović.