2024. április 18., csütörtök

Nekik készül, az ő ötleteik alapján

Tudományparkot létesítenek Magyarkanizsán

A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ udvarában kap helyet az a tudománypark, amely a NIS Kőolajipari Rt. ötmillió dináros támogatásával valósul meg, és amelyet a továbbiakban pályázatok révén kívánnak fenntartani és továbbfejleszteni.

A kisdiákok Fejsztámer Róberttel és Varjú Potrebić Tatjanával (Puskás Károly felvétele)

A kisdiákok Fejsztámer Róberttel és Varjú Potrebić Tatjanával (Puskás Károly felvétele)

A központ igazgatónője, Varjú Potrebić Tatjana kifejtette, az első lépés a tudománypark közepén épülő nyári tanterem. Kedden a község óvodásai és kisiskolásai vehették át azokat az ajándékokat, amelyeket azért kaptak, mert az ő ötleteiket is figyelembe veszik, hiszen elsősorban nekik és értük készül a szemléltetőeszközökkel rendelkező park, amely az élménydús és figyelemfelkeltő oktatást kívánja szolgálni. A településekről és Magyarkanizsáról érkező gyermekek rajzaikon mutatták be, miket szeretnének viszontlátni a parkban, és a legjobb alkotások készítőit az a megtisztelés éri, hogy az ő ötleteiket is felhasználják majd.

– Elkészítjük azokat az alapterületeket, amelyekre a későbbiek folyamán rá fogjuk helyezni a háromdimenziós szemléltetőeszközöket. A pályázat témája ugyanis az volt, hogy a gyermekek álmodják meg azokat az eszközöket, amelyeket ők szeretnének látni, amelyekkel esetleg már találkoztak valahol. Először a mágnesességgel és az elektromossággal foglalkoztak, így minden bizonnyal lesznek olyan elemek, amelyek az elektromos áram mechanikai úton történő előteremtésére alkalmasak. Napórát építünk, hidrometeorológiai állomást, periszkópot és egyéb olyan kézzelfogható szemléltetőeszközöket hozunk létre, amelyek arra lesznek alkalmasak, hogy a szabadban egy-egy órát megtarthat akár az óvónő, akár az alsós vagy felsős és középiskolás diákokat oktató pedagógus – magyarázta az igazgatónő.

Az ünnepélyes díjkiosztáson a gyermekek Magyarkanizsa község polgármesterétől, Fejsztámer Róberttől vehették át az ajándékokat, aki örömét fejezte ki a park létrejötte miatt.

– Ez az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a pedagógusközpont részéről, és a gyerekek rajzain keresztül is látszik, hogy bizony őket is foglalkoztatják az újdonságok. Ékes példája ennek, hogy most százötvenen vettek részt az ötletelésben. A tudománypark természetesen meghatározott tervek alapján készül el, az azonban csupán az infrastrukturális keret, a tartalmat a gyerekek rajzai és elképzelései alapján tudja majd a központ pályázatokon keresztül megvalósítani. A park elhelyezkedése olyan szempontból is okot ad a bizakodásra, hogy talán idegenforgalmi jelentősége is lehet. Azok a fejlesztések, amelyek idén elindulnak, mind erre irányulnak – hallhattuk a polgármestertől.

A tudománypark várhatóan már néhány hónapon belül tárt karokkal fogadja majd a község intézményeinek diákjait és tanárait is.