2024. április 26., péntek

Sikeres gyűjtés az iskola fejlesztéséért

Eredményesek voltak a jótékonysági bálok Törökfaluban és Adán

Törökfaluban a Junitisz ifjúsági szervezet és a szülői tanács tartott huszadik alkalommal jótékonysági bált február végén a Cseh Károly Általános Iskola törökfalui részlegének fejlesztésére, Adán pedig március elején a Hope For School civil szervezet pártfogásával negyedik ízben az adai részleg támogatására.

A Cseh Károly Általános Iskola fejlesztésére a törökfalui bálon 90 000 dinár gyűlt össze, az adai jótékonysági rendezvényen pedig 800 000 dinár, amelynek sorsáról a szülőkkel, a tanárokkal és az intézmény vezetőségével egyeztetve döntenek a szervezők.

A törökfalui rendezvény fő szervezője, Balog Andrea elmondta, hogy az idei, jubiláris huszadik bálon a Junitisz átadta a szervezés feladatát a szülői tanácsnak, amely a jövőben is megtartja az eseményt. Az ifjúsági egyesület 2011-től rendezte, korábban a szülőkkel Basity Anasztázia tanítónő bonyolította le, aki egyben a jótékonysági rendezvény kezdeményezője is volt Törökfaluban.

– A jótékonysági bálok eredményesen zárultak. A célunk az volt, a törökfalui iskola bútorzatát lecseréljük, és ezt meg is valósítottuk. Az elmúlt nyolc évben a bevételből fehértáblákat biztosítottunk, és folyamatosan bővítettük a digitális eszközöket, projektort, laptopot, számítógépet, interaktív táblát és fénymásolót szereztünk be. Mindig arra törekedtünk, hogy könnyebbé és színvonalasabbá tegyük az oktatást a diákok és a tanárok számára – közölte Balog Andrea, aki hozzátette, hogy érdemes volt megszervezni, és nagyon hálásak a szülőknek, a támogatóknak, köztük a főtámogatóknak, Ada község önkormányzatának és a törökfalui helyi közösségnek is. A bevételből ezúttal várhatóan digitális eszközöket vásárolnak a törökfalui intézménynek.

Jól sikerült az iskolabál Adán is, ahol 230-an vettek részt a jótékonysági rendezvényen – tudtuk meg a Hope For School civil szervezet képviselőjétől, Fehér Noémitől.

– Ez alkalommal 800 000 dinár gyűlt össze az adai támogatóinktól, vállalkozóktól és magánszemélyektől, a tombolafelajánlásokból, valamint Sterbik Árpád kézilabdakapus ajándékából. Ő egy kézilabdát ajándékozott nekünk a BL-győztes Vardar Szkopje játékosainak aláírásával. A labdát elárvereztük, és Bakos Tamás régi-új támogatónk vásárolta meg 290 euróért. A tombola főnyereménye az idén egy utazás volt a Molprevoz cég felajánlásával. Ezt az egyik vendég nyerte meg, továbbadta az iskolaigazgatónak, ő felajánlotta a generáció diákjának, akinek kiléte majd júniusban derül ki – mondta Fehér Noémi, aki megjegyezte, hogy a bál bevételéből az idén a felsős diákokat is szeretnék támogatni.

– Az elmúlt évben elkezdtük az alsós diákok tantermeinek felszerelését kis szekrényekkel, dobozokkal, valamint vettünk néhány függönyt és függönytartót is a nagyon napos termekbe, ahova ezeket felszerelték. Ezt szeretnénk folytatni, hogy minden tanteremben felkerüljön a sötétítő függöny. A továbbiakban ismét egyeztetünk a tanárokkal, a szülőkkel, az igazgatósággal, hogy az adományból mivel tudnánk támogatni a felsős diákokat, mire lenne szükségük. Örülünk, hogy vannak támogatóink, köztük Ada község önkormányzata, valamint annak is, hogy a támogatás töretlen, ezért jövőre újra szeretnénk megszervezni a jótékonysági iskolabált – közölte a civil szervezet képviselője.

A Cseh Károly Általános Iskola igazgatója, Maksó Éva elmondta, hogy mindkét iskolabál az intézmény megsegítésére jött létre, és mindkettőnek van létjogosultsága. Kiemelte, hogy Törökfaluban már húsz évre tekint vissza a rendezvény. A jubileum alkalmából az intézmény köszönőlevélben részesítette a Junitisz civil szervezetet, a korábbi és a mostani szülői tanácsot, valamint Basity Anasztázia tanítónőt, aki a rendezvény megálmodója volt, miután huszonegy éve megalakult a nyolcosztályos iskola Törökfaluban. Akkoriban sok mindenre szüksége volt az intézménynek, amelynek megsegítésére indították el a bált. Maksó Éva közölte, hogy Adán négy éve egy nagyon lelkes négyfős csapat szervezi Fehér Noémi, Nataša Karanjac, Apró Tímár és Kozma Zsuzsanna személyében. Megjegyezte, hogy a tavalyi adományokból bútorzatot és függönyöket vásároltak, a korábbi években pedig szinte kizárólagosan taneszközöket és digitális berendezéseket vettek.

A jövőben a civil szervezet a szülői tanács és a tanárok igényei szerint költi el az adományt. Az igazgató elmondta, hogy nagyon örülnek a támogatásnak, mert így javul az iskolában az oktatás minősége, a gyerekek életminősége. Maksó Éva megjegyezte, hogy a bálon részt vett a marosvásárhelyi testvérintézmény, a Szász Adalbert Sportlíceum küldöttsége Csiki Zsolt igazgató vezetésével, aki, miután megnyerte a tombola főnyereményét, szép gesztust gyakorolt, mert továbbadta neki a nyereményt, amelyet így felajánlhatott az idei tanév legjobb végzős diákjának.