2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Ma figyelmeztető sztrájk

A Népszínház mellé állt az ellenzék

Nem nyugszanak a kedélyek a zombori Népszínházban a hétfői igazgatóválasztás óta. Az alapító, a városi képviselő-testület ugyanis az intézmény alkalmazottainak véleményét megkerülve olyan személyt tett meg a színház megbízott igazgatójává, akit a társulat nem kíván elfogadni, sőt, ma 11.55 és 12.55 óra között figyelmeztető sztrájkot tart az önkormányzat döntése miatt.

A színészek szerint az új megbízott igazgató, Vesna Paštrović nem fejezte be a színi akadémiát, vagyis nem rendelkezik formális színészi képzéssel, miként olyan képességekkel sem, amelyek alkalmassá tennék bármilyen felelős beosztás betöltésére, csupán az lehet megválasztásának oka, hogy közel áll a Szerb Haladó Párthoz. A társulat az igazgatói posztra a színház menedzserét javasolta, aki már hét éve dolgozik az intézményben, és jól kamatozó kapcsolatrendszert épített ki a bel- és külföldi rokonintézményekkel. Ezt a javaslatot se a vkt káderügyi bizottsága, sem a város polgármester asszonya nem vette figyelembe.

Az igazgatóválasztást követő napon a városi képviselő-testület ellenzéki tagjai a színházat támogató beadvánnyal fordultak a testülethez. A helyi (ellenzéki) képviselők rámutatnak, hogy az országban működő színházak alapítói a helyi önkormányzatok, a tartományi és köztársasági hatalom, amelyek a törvény értelmében tagokat neveznek ki a színházak igazgatóbizottságaiba, ahol többséget képeznek az alkalmazottak soraiból delegált tagokkal szemben. Ebből egyértelmű, hogy milyen alapon születnek döntések az intézményekben.

Zombor sem kivétel. Ám normális-e, hogy egy hetvenéves professzionális múlttal rendelkező intézmény esetében, amely a lehető legszebb módon népszerűsíti városunkat, amely számos díjat szerezve, hazai és külföldi előadásokon színesíti a városról kialakult képet, valaki kívülről határozza meg, hogy miként folytassa az utat, amire mindannyian büszkék vagyunk? Megértenénk, ha egy lepusztult gazdasági létesítményről lenne szó, amely talpra állítására senki se talált módot. Megértenénk, ha egy sikertelen magánosításról, vagy a múlt egyéb terhes örökségéről lenne szó. De itt Zombor legsikeresebb művelődési intézményéről beszélünk! Nincsen szándékunkban káderezni, bárkit is előnyhöz juttatni, nem bíráljuk fölül a jelöltek alkalmasságát, úgy tartjuk, hogy legfontosabb megtalálni a Népszínház érdekét szolgáló legjobb megoldást, hogy az akadálytalanul folytathassa sikeres munkáját. Szem előtt kell tartani a szakmaiságot, a színművészettel foglalkozó intézmények és a kiemelkedő színészek véleményét, és ezek nyomán kell olyan megoldást találni, amely kizárólag a Népszínház érdekét szolgálja, nem pedig a politika, vagy magánszemélyek érdekét valósítja meg.” – áll a beadványban.