2024. április 25., csütörtök

A cél az oktatási rendszer javítása

Szabadkán is folytatódnak az infrastrukturális beruházások az oktatásban

Kedden  Szabadkára látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. A látogatás során a titkár találkozott a város polgármesterével, Bogdan Labannal, valamint megbeszélést folytatott a helybeli általános iskolák és középiskolák képviselőivel, ugyanakkor körútja során megtekintette a helybeli Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumot, a Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskolát, a Szent Száva Általános Iskolát, valamint a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolát, ahol találkozott az iskolák képviselőivel. Az említett iskolák esetében közös pontnak tekinthető az, hogy a közelmúltban sikeresen vettek részt a Nyilas Mihály által vezetett titkárság pályázatain, aminek köszönhetően különböző beruházások valósultak meg a tanintézményekben. Ezen iskolákban elsősorban infrastrukturális beruházásokról volt szó.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Nyilas Mihály látogatása a városházán vette kezdetét, ahol a tartományi titkár és munkatársai, Milan Kovačević titkárhelyettes, Szakállas Zsolt altitkár, valamint Biljana Kašerić megbízott tartományi oktatási segédtitkár szakmai megbeszélést folytatott a város képviselőivel. A találkozót követő sajtótájékoztatón Nyilas Mihály elmondta, hogy a megbeszélés fókuszában az állt, hogy a tartomány milyen módon tudja továbbra is támogatni Szabadka oktatási rendszerét, annak jobbá tételét.

– Az elmúlt három év sikeres volt, az a mintegy 144 millió dinár, amit titkárságunk biztosítani tudott Szabadka Város oktatási rendszerének, jó helyre került, és ezzel azokat a hiányosságokat próbáltuk pótolni, amelyek már évek óta jelen vannak. Összesen nyolc általános iskola, négy középiskola és két diákotthon beruházásait tudtuk támogatni. Ebből is látható, hogy nagy szükség volt az épületek állagának javítására. Persze az iskolák eredményesek voltak a különböző projektumok, programok pályázásában is, ugyanakkor a város is sikerrel szerepelt azon pályázatunkon, amelyekkel a középiskolás diákok utaztatását igyekeztünk támogatni. Az is fontos, hogy nemcsak a tartomány támogatja az oktatási intézményeket. Az elmúlt év azt bizonyítja, hogy a köztársasági pénzek is folyamatosan érkeznek Szabadkára, és itt meg kell említenünk a Vegyészeti és Technológiai Középiskolát, amely esetében hamarosan teljes körű felújítás fejeződik be. Ugyanakkor a kisebbségi jogérvényesítés terén is jelentős sikereket ért el Szabadka, hiszen az elmúlt időszakban több mint 21 millió dinárt sikerült nyernie a helybeli egyesületeknek az ilyen pályázatainkon – mondta Nyilas.

Bogdan Laban és Nyilas Mihály (Fotó: Ótos András)

Bogdan Laban és Nyilas Mihály (Fotó: Ótos András)

A tartományi titkár arra is kitért, hogy a vajdasági oktatási intézmények részéről a legnagyobb igény a meglévő épületek állagának megőrzésére, illetve javítására mutatkozik, ide olyan beruházások tartoznak, mint például a mosdók felújítása, a hőszigetelés megoldása, a fűtési rendszerek rekonstrukciója, a tetőcsere, és mindezt a titkárság munkatársai is tekintetbe veszik a pályázatok kiírása alkalmával.

Bogdan Laban a sajtó képviselőinek kihangsúlyozta, hogy a tartományi és köztársasági kormánnyal való szoros együttműködésnek köszönhetően, az elmúlt három évben Szabadkán az oktatás terén is több nagy beruházás megvalósult. A polgármester szintén kiemelte a Vegyészeti és Technológiai Középiskola renoválását, ami április elején fejeződik be, és csaknem 1,5 millió euróba került.

– Az oktatásba az elmúlt három évben csaknem 380 millió dinárt fektettünk be. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni arra, hogy a diákoknak és a tanároknak megfelelő körülményeket biztosítsunk, és hogy büszkék lehessünk azokra az eredményekre, amiket tanintézményeink érnek el – fogalmazott Bogdan Laban, aki azt is elárulta, hogy a helyi önkormányzat több iskola renoválásának projektdokumentációjával rendelkezik, és a tervek szerint a jövőben ezek megvalósítására is sor kerül.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium biztonsági rendszere az elmúlt időszakban a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával megújult. Újságírói kérdésre Novák Károly Attila, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a biztonsági rendszer felújításával mind a diákok, mind azok értékei nagyobb biztonságban vannak.

A Žarko Zrenjanin iskolában lecserélték a nyílászárókat (Fotó: Ótos András)

A Žarko Zrenjanin iskolában lecserélték a nyílászárókat (Fotó: Ótos András)

– Az épület korábbi biztonsági rendszere elavult, és az elmúlt időszakban új, értékes tantermekkel bővült az intézményünk, és ezek nem voltak kellőképpen lefedve. A régi alacsony felbontású kamerák helyett korszerű, kristálytiszta képet adó kamerákat szereltünk fel, amelyek éjszakai felvételeket is tudnak készíteni. Úgy érezzük, hogy ezen beruházásnak köszönhetően nagyobb biztonságban vannak az iskola és a tanulók értékei is. Azt mondhatom, hogy jelen pillanatban vitális fontosságú gondunk nincs. Esztétikai gondjaink vannak, a parkettát újra kellene lakkozni, és a tantermek festése is időszerű lenne – nyilatkozta Novák.

A Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskola esetében a nyílászárók cseréje jelentette a legnagyobb befektetést, amivel jelentősen javult a tanintézmény energiahatékonysága, ugyanakkor a diákok biztonsága is.

– Hatvan év után sikerült lecserélni a központi épület nyílászáróit. Ezt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság tette lehetővé. Mivel a csere költségesnek bizonyult, két fázisban tudtuk csak elvégezni a tavalyi év folyamán, és a diákjaink a téli szünetet követően a felújított épületben kezdhették a második félévet – nyilatkozta lapunknak Dragana Vučković, az iskola igazgatója. Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy az intézmény május 15-én esedékes iskolanapja alkalmával felavatják az új szenzoros tantermet. A jövőre vonatkozó tervek közül Dragana Vučković kiemelte, hogy nagy szükségük lenne egy liftre, mivel a tanulóik egy része mozgáskorlátozott, tolókocsival közlekedik. A jövőben pályázatok útján ezt a hiányosságot szeretnék pótolni.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)