2024. április 26., péntek

Istennel a hazáért és a szabadságért!

Koszorúzás, kiállításmegnyitó, művelődési program a Rákóczi-emléknapon Csókán

A Rákóczi-emlékév jegyében a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a budapesti Rákóczi Szövetséggel együttműködve szombaton Rákóczi-emléknapot rendeztek Csókán.

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Csókán (Gergely József felvétele)

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Csókán (Gergely József felvétele)

A programsorozat keretében a VMMSZ, a helyi önkormányzat, a hagyományőrző civil szervezetek, a művelődési programban fellépő kórusok, együttesek képviselői megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc egész alakos szobrát.

A szobornál megtartott megemlékezésen Tóthné Szabó Mária, a magyar kultúra lovagja szólt az ünneplő közösséghez.

– Amikor a nagyságos fejedelem, a karizmatikus politikus és katonai vezető életútját vizsgáljuk, felmerül a kérdés, meg tudjuk-e mai szemmel reálisan ítélni az ő igazi értékeit. A válasz igen, hiszen II. Rákóczi Ferenc emlékezete segít megérteni a múltat és építeni a jövőt. Manapság is vonzó és igazi példakép, amit megerősítenek örök érvényű gondolatai:

„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!” – fogalmazott Tóthné Szabó Mária.

A koszorúzást követően a Művelődési Házban gazdag művelődési programmal folytatódott az emléknap. A vajdasági és magyarországi kórusok, szólisták, néptáncosok és versmondók fellépése előtt Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke ünnepi köszöntőjében méltatta II. Rákóczi Ferenc életútját.

A Csalogány asszonykórus (Gergely József felvétele)

A Csalogány asszonykórus (Gergely József felvétele)

– A gondviselés egy állam nélküli államférfit adott a magyarságnak, aki vállára vette a korábbi idők államférfi nélküli magyar államának bűnös örökségét, megtisztította a bűntől, és személyes áldozatvállalásával ismét élő valósággá tette a magyar szabadság, függetlenség és nemzeti összetartozás eszméjét. Az Istennel a hazáért és a szabadságért! jelmondat mindannyiunkat kötelez, és mindannyiunknak erőt ad. Arra kötelez, hogy olyan államot építsünk, amely szolgálja, és nem kiszolgálja a magyar nemzetet, olyan államot, amely a nemzetközi együttműködésben érvényesíteni tudja a magyar érdekeket, amely erősíti a Kárpát-medencei magyarság nemzeti összetartozását és társadalmi igazságérzetét. II. Rákóczi Ferenc nélkül a nemzetet védő magyar állam eszménye nem lehetne olyan erős, hogy évszázadokon átívelően történelmi irányt és célt mutasson a magyar nemzedékek számára. Nemzetünk megmaradásáért és fejlődéséért vívott mindennapi küzdelmünkben ma is az ő eszméi vezérelnek bennünket, személyes példája, emberi és államférfiúi nagysága pedig tartást adhat a mindennapok harcában – emelte ki Homolya Ákos.

Az emléknap keretében a Művelődési Ház előcsarnokában Mészáros Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség Csókai Ifjúsági Szervezetének elnöke megnyitotta a II. Rákóczi Ferenc, a nagyságos fejedelem rajzpályázat legsikeresebb alkotásaiból rendezett kiállítást.

A művelődési programban fellépett a csókai Csalogány asszonykórus, a Rákóczi férfikórus, az óbecsei Botra férfikar, a csókai Cöndör Judit és Jaksa Dominika szavalók, a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány népdalos csoportja, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermektánccsoportja. Az emléknapon jelen volt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Kiss Tóth Erika és Rancz Károly, a VMMSZ alelnökei, Oláj Ibolya, az MNT Oktatási Bizottságának a tagja, Oláj Tibor, a csókai képviselő-testület elnöke, Zombori Csaba alpolgármester, valamint Kormányos László tartományi képviselő is.