Jövőnk és nyereségünk

Tizenhárom szerbiai település gyermekegészségügyi intézetét támogatja a Szerbiai Kőolajipari Vállalat

Paraczky László

2019. március 26., 19:10 >> 2019. március 26., 21:36

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Tizenhárom szerbiai község és város képviselőjével írt alá együttműködési szerződést a Szerbiai Kőolajipari Vállalat pénteken a Szerbiai Képviselőházban. A cég az Együtt a közösségért elnevezésű nyílt pályázat keretében immár 11 éve támogatja a civil szervezetek, polgárok csoportjainak különböző projektumait. Az idén tizenegy község kapott a NIS-től anyagi segítséget: Újvidék, Magyarkanizsa, Nagybecskerek, Nagykikinda, Törökbecse, Begaszentgyörgy, Szenttamás, Pancsova, Niš,  Požarevac, Čačak, Plandište és Belgrád. Az idei támogatásra a NIS több mint 116,5 millió dinárt biztosított.

Paraczky László felvétele

Kiril Tjudernjev, a NIS kőolajipari vállalat igazgatója elmondta, az Együtt a közösségért program eszközeit az idén a gyermekek egészségvédelmére fordítják.

‒ Eddig is voltak ilyen befektetések, és biztosak vagyunk abban, hogy az egészségügyi felszerelésnek köszönhetően, amit a szerbiai egészségügynek, ezen belül pedig a gyermekkórházaknak adományoztunk, hozzájárultak a jó eredményekhez. Az idén egy lépéssel előrébb haladunk: a NIS több mint egymillió eurót fordít a gyermekek egészségvédelmére. Ez a beruházás állandó kötelezettségvállalásunk, és nem függ az elért nyereségtől. Valódi nyereségünk gyermekeink jövője. Ez a beruházás nem kötelesség, hanem kiváltságnak tekinthető –  mondta Tjurdernjev.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy Szerbia az egészségügyet a legfontosabb prioritásai közés sorolja, és hogy a szerb kormány által az egészségügyi rendszer javítására elkülönített forrásokat, a már meglévő klinikai központok és kórházak felújítása mellett a legkorszerűbb egészségügyi felszerelés vásárlására fordítják, de szem előtt tartják az egészségügyben dolgozók anyagi helyzetének javítását is, amely számottevőbb mint bármely korábbi időszakban.

‒ Tudatában kell lennünk, hogy végső célunk elérése érdekében ‒ ami az ország minden állampolgára számára a legmagasabb színvonalú egészségügyi szolgálatot jelenti ‒ szükséges, hogy közösen, társadalomként, felelősségteljesen szolidárisak legyünk. Ennek értelmében a nagy és sikeres vállalatok óriási felelősséggel tartoznak a társadalomnak és a közösségnek – emelte ki a miniszter.

Az elmúlt 11 évben a NIS 3,7 milliárd dinárt fektetett be társadalmilag felelős vállalkozásba, és mintegy 100 millió dinárt  a szerbiai egészségügyi intézményekbe.

Szenttamás polgármestere, Radivoj Paroški nem titkolta elégedettségét a NIS-szel való eddigi együttműködést, valamint a partneri viszony további erősítését illetően. Szenttamás  most 5 millió dinárt kapott a NIS-től.

‒ Szenttamás a kezdetektől fogva részt vesz az Együtt a közösségért projektumban, amelynek köszönhetően községünkbe ezidáig több mint 50 millió dinár támogatás érkezett. De ez nem minden, hiszen a vállalattal történő együttműködés még a múlt század ’70-es éveiben kezdődött, amikor az akkor még Naftagas vállalat szakemberei geológiai vizsgálatokat folytattak a község területén. Mint később bebizonyosodott, a szenttamási határ igen gazdag és fontos kőolaj- és földgázlelőhely – mondta Szenttamás polgármestere. Kiemelte, a NIS-szel történő együttműködés más területeken is érezteti hatását a községben. Itt elsősorban az utak javítását és karbantartását kell megemlíteni.

Az önkormányzatok képviselőivel folytatott konzultációs folyamatok, a program által közvetlenül érintett önkormányzatok és városok polgárai igényeinek vizsgálata során az egészségügyi intézmények állapota javításának szükségessége közös prioritássá vált. Az idei Együtt a közösségért pályázat keretében a nagyberuházások az egészségügyi intézmények infrastruktúrájának, modern felszereléssel és munkaeszközzel való ellátására vonatkoznak. A projektum célja az, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon az egészségügyi szolgáltatások javításához, elsősorban a gyermekek és fiatalok minőségibb egészségügyi ellátásához.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége