2024. április 26., péntek

Iszlámellenes falragaszok a városközpontban

A Szerbiai Iszlám Közösség közleményben ítélte el az esetet – A rendőrség nyomoz az elkövetők után

A hétvégén iszlámellenes falragaszok jelentek meg a városközpontban. A fehér falragaszokon fekete minaret volt látható, az iszlám vallási jelképnek számító félholddal a tetején, amely pirossal át volt húzva. A szabadkai rendőrség eltávolította a falragaszokat, és jelenleg is dolgozik az eset részleteinek felderítésén, és a tettesek kézre kerítésén.

– A rendőrség a Matko Vuković utcában lévő két épületen fedezte fel a falragaszokat, és intenzíven keresi azokat a személyeket, akik kihelyezték azokat. Az esetről a szabadkai felső ügyészségnek is tudomása van – nyilatkozta a szabadkai rendőrség a Subotica.com-nak.

A Szerbiai Iszlám Közösség közleményben reagált az esetre, és elítélte a „vandál antimuszlim és anticivilizációs cselekedetet, amely a profasiszta, iszlamofób és félelemkeltő üzenete mellett szolidaritást mutat ki azzal a terrorista támadással, amelyet nemrégiben hajtottak végre Új-Zélandon, egy dzsámiban ötven muszlimot megölve és harmincat megsebesítve”. A közösség szerint a falragaszok egyértelmű üzenete, hogy Szabadka egyetlen dzsámija nemkívánatos a városban, ahogy az iszlám közösség tagjai sem, akik hagyományosan jó viszonyt ápolnak a többi huszonöt nemzeti közösség polgáraival.

„Emellett a Szerbiai Iszlám Közösség aggodalmát és értetlenségét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a szabadkai rendőrség nemrégiben megszüntette a dzsámi előtti biztonsági szolgálatot, amelyet 2014 októberében vezetett be, miután megpróbálták felgyújtani a vallási objektumot. Ez a tett további félelmet és aggodalmat eredményezett a város muszlimjai körében” – olvasható a közösség honlapján elérhető közleményben.

A Szerbiai Iszlám Közösség közleményében hangsúlyozza, hogy a Belügyminisztérium illetékes szerveitől elvárja, hogy a tetteseket minél előbb kézre kerítsék, az iszlám vallás tagjainak pedig Szabadkán és minden olyan helységben, ahol potenciális veszély fenyegeti őket, teljes körű személyi és vagyoni védelmet nyújtsanak.