2024. április 26., péntek

Azóta több a rákos megbetegedés

A NATO-légicsapásokra emlékeztek Szabadkán

Húsz évvel ezelőtt, 1999. március 24-én kezdte meg a NATO Szerbia, vagyis az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság bombázását. A húsz évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek tegnap a szabadkai Raichle Ferenc parkban a volt Jugoszlávia területén történt fegyveres konfliktusok résztvevőinek szövetsége (UOSYU) szabadkai bizottságának tagjai.

Lackó Varjú Sára felvétele

Lackó Varjú Sára felvétele

– Húsz éve ezen a napon 20 óra körül dobták le az első bombákat. A légicsapások során közel 2500 ember vesztette életét, vasutat, iskolákat, kórházakat, hidakat lőttek, és ezt járulékos károknak nevezték. Azért vagyunk itt, hogy tisztelegjünk azon négy szabadkai polgár előtt, akik Koszovóban vesztették életüket a háborús műveletek során. Soha nem fogjuk tudni elfelejteni azt, ami történt és soha nem tudunk megbocsájtani, mert soha senki nem kért bocsánatot ezekért a tettekért. Palicsot hatszor bombázták, nagy anyagi kár keletkezett. Az emberek elbújtak, elszöktek az országból, lerombolták a házaikat. A Palicsi-tóban még mindig ott van egy rakéta, amit sosem vettek ki. Vörösfalut, Kisradanovácot lőtték, és nagyon sok kárt okoztak nemcsak azokban a pillanatokban, amikor a bombák földet értek, hanem a későbbi években is. Egyre több rákos megbetegedés van, ezért egy olyan országos szintű akciót szerveztünk, amely a következményeket vizsgálja. Több a daganatos megbetegedettek száma azokban az utcákban, ahova bombát dobtak. Ezekről nem sokat beszélnek, pedig szükség lenne rá – nyilatkozta a média képviselőinek Aleksandar Panić, a szövetség szabadkai bizottságának elnöke.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait, majd kétperces néma főhajtással tisztelegtek a halottak emléke előtt.