2024. április 26., péntek
GYEPLABDA – SZABADKA

Egy kapus, aki két sportágban is bajnok lett

Szabadkán a múlt század hetvenes, nyolcvanas éveiben a gyeplabda igencsak népszerű és sikeres sportágnak számított, a Subotičanka gárdája a tizenegy jugoszláv kupagyőzelem mellett kilencszer volt országos bajnok, a legrégebbi szabadkai gyephokiklub, az 1949-ben alapított Elektrovojvodina pedig 1972-ben lett az ország legjobb csapata. A régi Jugoszlávia szétesésével azután vidékünkön is szép lassan kikopott a köztudatból a sportág, a hírekben alig hallani valamit a gyephokisokról. Pedig a szabadkai gyeplabdaélet nem szűnt meg, az Elektrovojvodina férficsapata 28 év után 2000-ben ismét bajnoki címet szerzett, az azóta sok névváltoztatáson átesett klub női együttese pedig 2017-ben és tavaly is megnyerte a saját pontvadászatát. Nemrégiben Belgrádban rangos női nemzetközi gyephokiversenyt szerveztek, ahol egy ifjú szabadkai hölgyet, Csizmadia Klaudiát választották meg a torna legjobb kapusának. A több női focicsapatban is megfordult sportolóval az ominózus belgrádi verseny után beszélgettünk.

Hosszú évek óta sportolsz, fociztál Magyarországon és a magyarkanizsai klubban is. A gyeplabdával mikor kerültél kapcsolatba?

– Szabadkán kezdtem el gyephokizni hétéves koromban, és azóta is a szabadkai Spartacus NGYK csapatában szerepelek. Akárcsak a futballban, itt is a kapusposzt az enyém.

Pár napja egy belgrádi nemzetközi tornán te lettél a legjobb kapus. Mit lehet tudni erről a bizonyos versenyről?

– Február közepén a szerb fővárosban kétnapos tornát szerveztek, melyen én és két szabadkai csapattársam vendégjátékosként a házigazda HK BASK gárdáját erősítettük. A fővárosi együttesen kívül a vetélkedésen részt vett még egy dán, egy finn és egy grúz csapat is, és ebben a mezőnyben a belgrádiakkal a 3. helyet szereztük meg – ami az erőviszonyok tudatában jó eredménynek számít –, az edzők és a menedzserek szavazatai alapján pedig engem választottak meg a két napig tartó torna legjobb kapusának.

Sokáig védtél futsal-, szűkített pályás és nagypályás focicsapatokban, a magyarkanizsai Metalmaniával bajnoki címet is ünnepelhettél. Hol nehezebb a hálóőr dolga, a gyeplabdában, vagy a futballban?

– Egyértelműen a gyephokiban. Ott ugyanis a kapusnak fej-, kéz- és lábvédőt is kell viselnie, ami némileg korlátozza is a mozgásban. Emellett a gyeplabdában sokkal kisebb a labda, és egy kapu előtti kavarodás során jóval nehezebb kiszámítani, hogy hova is fog pattanni. A hokilabda ráadásul gyorsabb is nagyobb „testvérénél”, így a hokimeccseken a kapusoknak sokkal jobban kell összpontosítaniuk.

Jelenleg hány csapat versenyez a szerb női gyephokibajnokságban?

– Ebben a pillanatban négy klub versenyez a női bajnokságban. A Spartacus mellett ott van az előbbiekben már említett belgrádi BASK, valamint egy újvidéki és egy nemrégiben alapított jagodinai együttes is.

Ez a négy gárda milyen rendszerben versenyez?

– A bajnokságunk tornarendszerben zajlik. Mind a négy résztvevő otthont ad egy minitornának, ahol mindenki játszik mindenkivel, és a pontvadászat végén az összesített pontok alapján készül el a végleges rangsor. Az elmúlt idényben minden csapat tizenkét mérkőzést játszott a ligában.

A tavalyi szezonban hogyan szerepeltetek a bajnokságban?

– Az elmúlt évünk kifejezetten jól sikerült, teremben ugyan csak a 3. helyen végeztünk, de kinn, a műfüves bajnokságban mi szereztük meg az első helyet, így sikerült megvédenünk a 2017-es bajnoki címet. A 2017-es esztendő egyébként eléggé különlegesre sikerült a számomra, hiszen a Metalmania tagjaként a nagypályás fociban, a Spartacus kapusaként pedig a gyeplabdában is bajnoki címnek örülhettem.