2024. április 26., péntek

Újabb tüntetés Belgrádban, ezúttal rendbontás nélkül

Belgrádban megtartották a tizenhatodik kormányellenes tüntetést

A tüntetők 18 órakor a Bölcsészettudományi Kar épülete előtt gyülekeztek, ahol a régi szlogen mellé egy újabbat is beiktattak, s ezt a tüntetést „A követeléseink maradtak, nem inogtunk meg!” jelmondattal fémjelezték.

Az egybegyűltekhez Branislav Lečić színművész és Sreto Malinović nyugalmazott tábornok szólt, mindketten a Demokrata Párt tagjai.

A beszédekben újra elhangzottak az Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő és a parlament elnökének, Maja Gojkovićnak a lemondását szorgalmazó követelések. Branislav Lečić színművész a szerb közmédia teljes vezetőségének, továbbá a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (REM) tagjainak a lemondását, valamint a szabad és tisztességes választások mielőbbi megtartását követelte. Kifejtette, az április 13-ára beharangozott ellenzéki tüntetésen rengetegen vonulnak majd Belgrádba, ha a hatalom nem tesz eleget a polgárok követeléseinek.

A tiltakozók transzparensein a belgrádi gondola megépítése ellen tiltakozó és a szerbiai postások rossz helyzetére utaló feliratok is szerepeltek.

A polgárok a szerb himnusz eléneklésével és egy perces csenddel megemlékeztek a NATO-légicsapások 20 éves évfordulójáról is.    

A tüntetők ezt követően tiltakozó sétát tettek a fővárosban. A Szerbiai Rádió és Televízió székháza felé vették az irányt, ahol egy általuk készített, úgynevezett „szabad híradó” keretében csatlakoztak hozzájuk azok a szabálysértők, akik egy héttel ezelőtt betörtek a közmédia székházába.

A szervezők felszólították a tömeget, hogy tartózkodjanak minden erőszakos megnyilvánulástól. Korábbi nyilatkozataiban Aleksandar Vučić államfő is kifejtette, gondoskodnak majd arról, hogy újabb rendbontásra ne kerüljön sor.