2024. április 26., péntek

Őseink nyomában

Megkezdődött a kishegyesi falunapi programsorozat

Kishegyes település idén ünnepli újratelepítésének 250. évfordulóját, s emellett 50 év telt el azóta, hogy Kishegyes és Békésszentandrás ismét felvették a kapcsolatot.

Hévízi Róbert Békésszentandrás múltjáról és jelenéről beszél (Lakatos János felvétele)

Hévízi Róbert Békésszentandrás múltjáról és jelenéről beszél (Lakatos János felvétele)

Az újbóli kapcsolatfelvétel azért fontos, mert negyed évezrede 81 békésszentandrási család népesítette be újra Kishegyest. A falunapi program első állomása ennek a kapcsolatfelvételnek állított emléket egy beszélgetés formájában, amely az Őseink nyomában címet viselte.

Az est vendégeit elsőként Vörös Julianna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese üdvözölte. A beszélgetést ifj. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója vezette, és részt vett rajta Hévízi Róbert, a békésszentandrási Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Vigh Rudolf, a kapcsolatfelvétel egyetlen élő tagja és Pecze József, a kishegyesi helyi közösség nyugalmazott alkalmazottja.

Hévízi Róbert elsőként ismertette Békésszentandrás történetét és jelenét. A diavetítéssel egybekötött előadás során beszámolt arról, hogy hogyan alakult ki a település, hogyan változott és élte túl a történelem viszontagságait, hogyan fejlődött, valamint mi határozza meg a jelenét és mik a látványosságai. Ezt követően Vigh Rudolf mesélte el, hogy hogyan jött létre a kapcsolatfelvétel 50 évvel ezelőtt a két település között.

A falu központja (Lakatos János felvétele)

A falu központja (Lakatos János felvétele)

Vigh beszámolt róla, hogy sokan tudták, honnan származnak a kishegyesiek, de azokban az időkben nem volt ildomos beszélni róla. Ő mint könyvtáros felkérte Szőke Hugó bácsit, hogy tartson egy előadást a békésszentandrási származásról, ami több ember érdeklődését is felkeltette. Köztük volt Kollár Lajos is, aki fontosnak tartotta, hogy felvegyék a kapcsolatot, Dudás Mihály pedig felajánlotta a gépkocsiját az úthoz. Abban az időszakban enyhült a kapcsolat Magyarország és Jugoszlávia között, így létrejöhetett az út, amelyen ők hárman vettek részt, és amelynek köszönhetően a két település közti kapcsolat hivatalos szintre lépet 50 évvel ezelőtt. Kishegyes és Békésszentandrás végül 1988-ban kötött testvértelepülési szerződést. Hogy hogyan formálódott ez a kapcsolat, arról Pecze József számolt be. A beszélgetés végén a közönség tagjai közül többen is elmesélték személyes élményeiket a két település közti kapcsolatról.

A szerda esti beszélgetést követően került sor a Kishegyes régen és ma című fényképkiállítás megnyitójára, amely a helyi Szó-Beszéd lap szervezésében jött létre. Az egybegyűlteket Sándor István, a falunapi programsorozat koordinátora üdvözölte, majd Lakatos János fotós és a Szó-Beszéd egyik szerkesztője nyitotta meg a kiállítást. Lakatos elmondta, hogy a képeken Kovács Balázs grafikussal közösen dolgoztak, és régi kishegyesi képeket dolgoztak egybe napjainkban készült felvételekkel. A kiállítás célja a múlt és jelen egy sajátos egyvelegének bemutatása volt, fogalmazott, majd hozzáfűzte, hogy a kiállítás anyaga még bővülni fog és több helyen is bemutatják.

KISHEGYES 250

Szülőfalum nevezetességei

Pénteken 17 órakor az Ifjúsági Otthonban Nagyanyáink hagyatéka és napjaink kézimunkái címmel Kollár Ilona, a helyi nyugdíjas-egyesület, a Nők Kishegyesi Fóruma Kreatív Kézműves Körének és a Dália Kézimunkacsoport munkáinak közös bemutatójára kerül sor. 21 órától a Dombos Wine Clubban Fanfara Complexa-koncert. Szombaton 15 órakor Szülőfalum nevezetességei címmel iskolásrajz-kiállításra kerül sor az iskola ebédlőjében. 17 órakor a művelődési otthon előtti téren ünnepélyesen leleplezik az I. világháborúban elesett kishegyesi áldozatok emléktábláját. Ezt a művelődési otthon előterében a Békésszentandrás régen és ma című kiállítás megnyitója követi. A falunapi ünnepi műsorra 18 óra 30 perckor kerül sor a művelődési otthonban. Vasárnap délelőtt 9 órától a Dombos Wine Clubban falunapi gyorslépéses sakktornára kerül sor. 10 órától ünnepi szentmise, majd 16 órától az iskola galériájában Csőke Noémi ad komolyzenei koncertet zongorán.