2024. április 26., péntek

Szavalóverseny, videoblogok, tanácskozás

E hó 28-án, csütörtökön 10 órai kezdettel a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében rendezik meg az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályosainak szavalóversenyét, amelyen Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című kötetéből az általuk kiválasztott verset mondják el a diákok. A zsűri tagjai: Kálló Béla, Mezei Kinga, Raffai Ágnes, Szilágyi Áron. A legjobbak jutalomban részesülnek.

A középiskolások a Kosztolányi felébredt 2019 tavaszán címmel, irodalomtörténeti megközelítéssel készített videoblogjukat mutatják be a zsűrinek és az érdeklődőknek. A videoblogok a www.youtube.com címen a subiblioteka (7 video) címen tekinthetők meg és lájkolhatók, a legtöbb lájkot összegyűjtő csapat pontokat szerez, amelyet az eredménynél figyelembe vesznek. A munkákat szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai: Antal Szilárd, Brenner János, Fejős Csilla, K. Kovács Ákos. A legjobbak jutalomban részesülnek.

Március 29-én, pénteken 10 órai kezdettel tartják meg a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében a Kosztolányi-napok hagyományos tudományos tanácskozását. Szőcs Géza Kossuth-díjas költő (Budapest) Száz év után címmel tart előadást. Urbán László irodalomtörténész (Érd) értekezésének címe: Miért nem kapta meg Kosztolányi Dezső a Nobel-díjat? Az irodalmi szövegeket felolvassa Bíró Erzsébet. A Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályvezetője, Kovács Ida irodalomtörténész (Budapest) Kosztolányi arcai címmel tart vetítéssel egybekötött előadást.

Ezt követően, 12.30 órai kezdettel kerül sor a Svetozar Marković Gimnázium előtt a Kosztolányi-mellszobor, a Gimnazista, valamint a gimnázium falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzására.

A Szabadkai Városi Könyvtár rendezvényének fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és Szabadka Város önkormányzata.