2024. április 26., péntek

Dinár alapú hitelekre van szükség!

Megoldást, vagy lemondást jelszóval tüntettek tegnap Belgrádban a svájci frankban eladósodott polgárok. A kormánytól megoldást követeltek problémájukra, amely immáron több ezer családot érint, mert a svájci frank árfolyamának erősödése miatt a hitelrészletek mára már elviselhetetlenné és fizethetetlenné váltak.

Az összegyűltek az Alkotmánybíróság épületétől indultak, előbb az elnöki palota és a kormány épülete előtt álltak meg rövidebb időre, majd a Legfelsőbb Semmitőszék, illetve a Fellebbviteli Bíróság elé vonultak. A svájci frankban eladósodott polgárok egyesülete a kormánynak átadta a követeléseit, amelyben azt kérik, hozzanak meg egy olyan törvényt, amely alapján minden hitelt dináralapúvá alakítanának át, és követelték, hogy a kormány tiltsa meg az ingatlanok kényszerértékesítését.

A szervezők szerint addig szerveznek tüntetéseket, amíg a Legfelsőbb Semmitőszék nem foglal állást a kérdéses hitelek kapcsán. Kiemelték, ezzel nemcsak a hitelkérdésre kívánnak megoldást találni, hanem ők a jogállamért is harcolnak. Szerbia nem egyedüli ebben a problematikában, viszont 13 másik állam már állást foglalt a bankok korábbi tisztességtelen lépése kapcsán. Emlékeztettek arra, hogy a bankok kizárólag a hitelek előnyére hívták fel az ügyfeleik figyelmét, annak hátrányait nem említették, így spekuláns kockázatvállalásba kényszerítették őket.

Szerbiában megközelítőleg 20 000 polgár vett fel többnyire lakásvásárlási hitelt svájci valutában. Azóta az árfolyam nagyban változott. Amíg 2007-ben egy svájci frank 48 dinárnak felelt meg, napjainkban viszont már 104 dinárt kell érte fizetni.