2024. április 26., péntek

Életre kelnek a bábok

Bábkiállítást és bábfesztivált tartanak Adán nem csak gyerekeknek

A Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület március 21-én, csütörtökön bábkiállítást és egynapos bábfesztivált rendez Adán, ahol szakkiállítás, bábelőadások és gyermekkoncert is várja az óvodás és kisiskolás gyerekeket, de nemcsak őket, hanem a felnőtteket is.

A bábkiállítás megnyitója csütörtökön 10.30-kor lesz a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában, ahol Jakobovics Margit nyugalmazott óvónő és a Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület bábos eszközeit és munkáit mutatják be. Ezt követően adai, zentai és temerini bábszínházak és bábtársulatok mutatkoznak be Adán és Moholon az általános iskolában, illetve az adai színházban, ahol koncertezik az óbecsei Csíkos-Pöttyös gyermekzenekar is.

– Március 21-e, a bábozás világnapja alkalmából első ízben szervezünk bábfesztivált és bábkiállítást Adán – magyarázta Mészáros Enikő fő szervező, a házigazda egyesület vezetője. – A bábkiállítást főként Jakobovics Margit tiszteletére tartjuk meg, aki már nyolcvanéves, és évtizedek óta bábozik, de eddig még nem volt önálló kiállítása. A bábjaiból, bábkellékeiből és rajzaiból, valamint az egyesület négy-öt év alatt összegyűlt bábalkotásaiból áll össze a kiállítás anyaga. A tárlaton kisebb meglepetés is várja majd a látogatókat. A gyerekeknek félkész papírbábokat adunk, amelyeket otthon kidíszíthetnek, a felnőttek pedig egy mesés könyvjelzővel térhetnek haza. A kiállítás március 21. és 28. között tekinthető meg a Szarvas Gábor Könyvtár galériájában. A bábfesztiválra meghívtuk Zentáról az óvónők csapatát, a Dárika bábtársulatot. Ők 11 órától a Sündisznócska című bábmesejátékot mutatják be rockzenei kísérettel az óvodásoknak a színházban, ahova biztosítjuk a beutazást a törökfalui és a völgyparti gyerekeknek is. A temerini Vándor Bábszínház 8.15-kor az adai általános iskolában Az aranyszőrű bárány című bábos mesejátékot mutatja be, amely interaktív lesz, majd 11 órától a moholi általános iskolában is előadják a mesejátékot a helyi óvodásoknak és kisiskolásoknak. Az egyesületünk bábelőadása 16 órakor kezdődik az adai színházban, és szeretnénk, ha ez családi ünnepség lenne, amelyre éppen ezért a gyerekeket a szülőkkel és a nagyszülőkkel várjuk. Az előadást megelőzi az óbecsei Csíkos-Pöttyös gyermekzenekar koncertje. Az egyesületünk Petrolay Margit Világszép kecskebéka című darabját mutatja be – mondta az egyesület vezetője, aki hozzátette, a fesztivál elsődleges célja a bábjátszás még szélesebb körben való népszerűsítése, az ugyanis tapasztalataik szerint már most is egyre közkedveltebb a gyerekek körében, éppen ezért szeretnék még inkább előremozdítani az ügyét. Mint mondta, az elkövetkező években szeretnék hagyományossá tenni a rendezvényt, annak érdekében, hogy a gyerekeknek helyben is elérhetővé váljon a bábjáték varázsa, ugyanis a bábszínház által a holt anyagból élő lesz, a gyerekek pedig igen sokat tanulhatnak a bábjátékból, amelynek komplex hatása van, hiszen az irodalom, a zene, a képzőművészet és a színház elemei is megjelennek benne.