2024. április 26., péntek

Megmenekül a Petőfi?

Mai ülésén új javaslatot fogalmaz meg az óbecsei iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport

Átdolgozásra visszakerült az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport elé az a javaslatterv, amely szerint Óbecsén szeptembertől megszűnne a Petőfi Sándor Általános Iskola. Arról, hogy nem tűzi napirendjére ilyen formában a kérdést a községi tanács, hétfői ülésén döntöttek a tanácstagok. A munkacsoport mai ülésén fogja megfogalmazni az új iskolahálózati javaslatot.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselő csoportjának az iskolabezárással kapcsolatosan megtartott közvitára benyújtott javaslatában az szerepel: tekintettel arra, hogy ez az iskola is eleget tesz a rendeletben előírt követelményeknek, a Petőfi Sándor Általános Iskola neve is kerüljön a község többi, megmaradásra javasolt tanintézmény neve mellé a munkacsoport által kidolgozott javaslatterv szövegében. Indoklásuk szerint az iskola múltja és eredményei mellett az oktatási minisztérium által jóváhagyott tagozatszám, az alsóvárosi magyar művelődési életbe való integráltság és a hagyományápolás okán is meg kell maradjon a II. helyi közösség egyetlen iskolája.

Dragan Tošić polgármester úgy nyilatkozott: az ügyben konszenzusra kell jutni. Bár a tanács azt javasolta a munkacsoportnak, hogy most se iskolabezárást, se iskola-összevonást ne javasoljon, a jelenlegi adatok alapján pár éven belül ismét napirendre fog kerülni a községi iskolahálózat észszerűsítésének a kérdése.

Mint ismeretes, az iskolát azért javasolták bezárásra, mert a 80 százalékban magyar diákokat befogadó tanintézménynek jelenleg a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van, viszont ők a legkevesebbként kiszabott 16 helyett 20 tagozaton tanulnak. Az iskola érdekében eddig példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot az óbecseiek, több mint kilencezren adták a nevüket a megmaradásáért indított petícióhoz.