2024. április 26., péntek

Nemzettudatunk jelképe

Megemlékezés Szentmihályon

A kilencszáz lelket számláló bánáti Szentmihályon szerény, de tartalmas műsorral emlékeztek meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. A Művelődési Otthonban felléptek a József Attila Magyar Művelődési Egyesület szavalói és énekesei.

Megemlékezés a Művelődési Otthonban (Fotó: Kecskés István)

Megemlékezés a Művelődési Otthonban (Fotó: Kecskés István)

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke felszólalásában kihangsúlyozta, hogy a nemzeti identitás megőrzése érdekében fontos, hogy emlékezzünk és tiszteljük a múltat, hogy érthessük a jelent, és hogy jövőt tudjunk építeni. Fontos a nemzeti ünnepeinkre való megemlékezés, hiszen amit az ősöktől örökségül kaptunk, azt kell továbbvinnünk, hogy megőrizzük magyarságunkat.

A szabadságharc főbb mozzanatairól Tóth Krisztián helybeli történész beszélt. Magához a településhez is néhány esemény kötődik. Az egyik a Szentmihály melletti Jankahídnál, valamint a Perlasznál lezajlott csaták. Mindkettő a forradalom számára kedvező kimenetelű volt. Kihangsúlyozta a Kiss Ernőnek és családjának a szentmihályiaknak nyújtott segítségét is.

Kovács Elvira elmondta, hogy március 15-ének, mint nemzettudatunk jelképének napjainkban egyre fontosabb szerepe van. De, mint mondta, az emberek sajnos egyre közönyösebbé válnak az erkölcsi és hagyományos értékek iránt. Legyintenek a nemzeti érzés, mint üres magyarkodás hallatán.

– Egyes, magukat liberálisnak valló politikusok egy olyan egyesült Európát vizionálnak, ahol eltűnnek a nemzetállamok, nincs helye a nemzeti érzésnek, a nemzeti hagyományok elavult dolgoknak számítanak. Reménykedjünk abban, hogy ez nem valósul meg. Lehet európai összetartás, de ez nem semmisítheti meg a nemzeti kultúrákat, hagyományokat, nem feledtetheti velünk nemzeti történelmünket – mondta.

Véleménye szerint az Európai Unió mély értékválságban van. A kontinens jövője nagyban függ attól, hogy a jövőben milyen döntéseket hozunk. Magyarország kormánya a határon túli magyar állampolgárok iránti elkötelezettségének újabb bizonyságául, az Európai Unió vonatkozó irányelveit figyelembe véve, kiterjesztette az Európai Unió tagállamain kívül élő magyar állampolgárokra is a választójogot. Az idén májusban első alkalommal mi vajdasági magyarok is élhetünk szavazati jogunkkal és dönthetünk arról, hogy milyen Európát szeretnénk.