2024. április 26., péntek

Rebić: a rendbontásért büntetés jár

18 személyt vezettek elő a hétvégi erőszakoskodásokért

A hétvégén zajló tüntetések az erőszakosság irányába hajlottak, így a rendőrség 18 olyan személyt vett őrizetbe, aki kapcsolatba hozható a rendbontásokkal és a Szerbiai RTV épületébe való behatolással.

Vladimir Rebić, a szerb rendőrség igazgatója a közszolgálati televízió híradójában elmondta, hét személy ellen indítottak gyorsított szabálysértési eljárást. Hat személyt az illetékes bíróság 30 nap szabadságvesztésre ítélt, egy személyt pénzbírsággal illettek, két további személy ellen pedig rendes eljárás folyik. Három személyt tartanak fogva azzal a gyanúval, hogy motorfűrésszel törtek be a köztévé épületébe, betörték az üvegeket és fenyegették az ott dolgozókat.

Rebić reagált az ellenzéknek arra a követelésére is, miszerint a fogvatartott „gyerekeket” hétfőn 15 óráig szabadon kell engedni.

– a szóban forgó „gyerekek” legfiatalabbja is húsz év felett van, de akad, aki negyven körül jár. A törvény előtt gyermeknek a 14 éven aluli személyeket tekintjük – nyilatkozta a rendőrfőnök hozzátéve azt is, a rendőrség a helyzetre a legmegfelelőbb módon reagált, erőszakot csak legsúlyosabb esetben alkalmazott.

Aleksandar Vučić Szerbia elnöke ma a Metropol hotelben újságírói kérdésre azt válaszolta, hatalmas hibát vétett az ellenzék, de köszöni az ilyen viselkedést, mert kiderült, hogy Szerbia polgárai az erőszakot nem támogatják – írja a Beta.

A hírügynökség oldalán olvasható az is, hogy az EU nem ellenzi a tüntetéseket, hisz azokra egy demokráciában alapvetően joguk van a polgároknak. Maja Kocijančić, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő sajtófelelőse azonban Brüsszelben megjegyezte: a törvények áthágása, az erőszakosság nem vezethet célra. Nem szabad hagyni az indulatokat eluralkodni, a békés véleménnyilvánításra kell továbbra is törekedni.