2024. április 26., péntek

E becses zászlónak, a Hazának!

Topolyán, a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében művelődési műsorral tisztelegtek a forradalom és szabadságharc emléke előtt

Zenés, irodalmi, néptánc-összeállítással tisztelgett a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében megrendezett ünnepségre nagyszámú közönség volt kíváncsi. Fellépett a helyi Cirkalom és az óbecsei Szelence táncegyüttes, a topolyai Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar kíséretében. Az összeállítás irodalmi részében Szerda Ákos, Kőműves Noémi, Molnár Krekity Olga és Nyári Ákos színészhallgató lépett közönség elé, a produkciót Kisimre Szerda Anna és Kisimre Árpád szerkesztette. A rendezvény kezdetén Ivanics Zoltán, a községi tanács tagja köszöntötte a megjelenteket.

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

– Március 15-e egy olyan nap, amely egyszerre tanít és emlékeztet bennünket. Arra okítja az utókort, hogy a szabadság a legnagyobb kincsünk, és arra emlékeztet bennünket, hogy milyen könnyen veszélybe kerülhet – mondta egyebek mellett Ivanics, aki rámutatott arra is, hogy a ma szabadságát nem fegyverrel, hanem összefogással kell megvívni. Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a beszédében arra utalt, hogy az 1848-as márciusi forradalom a mai napig nemzetünk leggazdagabb és legmélyrehatóbb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrása.

– Évek óta újra meg újra büszkén tűzzük fel a kokárdát március 15-én azoknak a tiszteletére, akik merték felvállalni a nemzet ügyét. Olyan hősök ők, akik bár nem nyerték meg a forradalmat, mégis győztek, mert kivívták a nemzet tiszteletét  – mondta egyebek mellett köszöntőjében az MNT alelnöke. Ezután hozzátette azt is, hogy az itt élők jövőjének a záloga a közösen gondolkodás, és nagyon fontos bízniuk önmagukban. Azért, hogy a munkában, a társadalomban és a gazdaságban magukra vállalt feladataikat sikerrel teljesíthessék.

A rendezvényen a nagyszámú közönség mellett tiszteletüket tették a Magyar Nemzeti Tanács, a topolyai önkormányzat és a helyi közösség tisztségviselői, az iskolák, az egyházak és a községi művelődési egyesületek képviselői is.