2024. április 26., péntek

A forrás, melynek vize táplál

A Cirkalom táncegyüttes a Néptáncantológián

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ táncműhelye csaknem két évtizede kimagasló eredményeket és sikereket ér el a magyar néptánchagyomány ápolásában és színpadra állításában. Március első hétvégéjén a Cirkalom táncegyüttes képviselte Vajdaságot a Kárpát-medence legjobb magyar tánccsoportjait és koreográfiáit felvonultató gálaműsoron, Budapesten.

Csoportkép az Operettszínház előtt (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Csoportkép az Operettszínház előtt (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Boros hangulatban (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Boros hangulatban (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

A lányok táncával kezdődött a Cirkalom produkciója (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

A lányok táncával kezdődött a Cirkalom produkciója (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Részlet a műsorból (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Részlet a műsorból (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Cirkalom, teljes létszámban (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Cirkalom, teljes létszámban (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Utolsó eligazítás a fellépés előtti színpadbejáráson (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Utolsó eligazítás a fellépés előtti színpadbejáráson (Fotó: Zoomanoid Multimedia)

Budapest és egész Magyarország kulturális életének rangos eseménye az ötvenéves múltra visszatekintő, évente megrendezendő Néptáncantológia. Az egy alkalommal látható impozáns színházi bemutatón az elmúlt esztendő legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit láthatja a közönség. A műsorban több száz néptáncos és népzenész lép színpadra. Az előadás résztvevőit a Martin György Néptáncszövetség minden évben pályázat útján választja ki.

A néptáncosok ünnepéről hazatérő Cirkalom táncegyüttes egyik művészeti vezetőjét, Kisimre Árpádot kértük meg egy élménybeszámolóra.

– Az idei Néptáncantológián somogyi táncokkal vettünk részt, de színesítettük a produkciót a két évvel ezelőtti minősítős műsorunk részletével. Furik Rita–Lukács László–Lukácsné Haránta Eszter alkotását mutattuk be, és azt a címet viseli, hogy A forrás, melynek vize táplál. Nagyon színvonalas rendezvény volt az idei antológia, öröm számunkra, hogy nagyon sok magyar tájegység táncait láthattuk. Ezt a Fölszálott a páva  tavalyi döntők döntőjének is köszönhetjük, hiszen sok ilyen produkciót is láthattunk most az Operettszínházban. A magyarországi legjobb csoportokon kívül a felvidéki Ilosvai táncműhely lépett még fel határon túliként, ők is tavalyi pávások. Szépen körülölelte a Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek a tánckincsét a műsor.

– A Néptáncantológiára való meghívás nagy megtiszteltetés, a műsoron való fellépés viszont nagy odafigyelést, sok-sok energiát követel, hogyan élitek ezt meg? Immár 14. alkalommal kaptatok meghívást a néptáncgálára.

– Az Operettszínházban 11 órakor kezdődik a műsor; nagyon fontosnak tartja a szakma, hogy egy ilyen reprezentatív helyen mutatkozzon be ez a válogatott műsor. A hangosítás, a fénytechnika beállítása itt nem okoz gondot. A gála előtt színpadbejárás is van minden csoport számára, amit a közönség lát, az a reggeli órákban 7 órától 10 óráig beállított 14 produkció. Mi éjszaka utazunk, úgy, hogy előző este még próbálunk Topolyán. A Cirkalom tagságának a fele egyetemista, középiskolás, más városokban tanulnak, dolgoznak, a péntek esti próba a mérvadó, éjszaka 11 óra volt, mire mindent pontosítottunk, a viseleteket elkészítettük, és hajnali fél 3-kor indultunk Budapestre. Reggel 8 órakor érkeztünk, bepakoltunk a színház öltözőibe, színpadbejárás, majd teljes népviseletbe öltözés következett, és fellépés után indultunk haza. Ez már rutin a számunkra, pörgésben zajlik a nap. Nagyon sokat dolgozott a Cirkalom táncegyüttes azon, hogy a tudását, a műsorait olyan magas színvonalra emelje, mint ahol a magyarországi szakma tart, és ezt valamikor a 2000-es évek elején elértük, és azóta rendszeres résztvevői vagyunk ennek a minden évben újrapályázós, válogatott műsornak. Nagyon tudatos, konkrét szakmai munkát igényel, és nem kis erőbefektetést a táncosoktól.

– A Cirkalomnak lesz-e, van-e utánpótlása?

– Öt korosztályban foglalkozunk néptáncoktatással, az utóbbi egy-két évben éreztük meg mi is az elvándorlás hatásait, de még mindig nem panaszkodhatunk, tehát van tagságunk, vannak szép számban jól táncoló fiataljaink. 13 páros plusz 10 nő van a Cirkalom felnőttegyüttesben, teljes létszámban voltunk az antológián. Külön kombit kellett fogadnunk a viseleteknek, mert nem fértek el a buszban, és ez jó.

Még mindig vagyunk elegen, az óvodások is sokan vannak, a szülők hozzák a kicsiket, és örvendeznek, amikor látják, mennyi mindent megtanulnak egy év alatt. Az alsósok a Kisvirgoncok, a felsősök a Csiripiszli és a Szélszirom csoportban táncolnak. A Kodály táncműhelyében jelenleg több mint százan vagyunk.

– Március közepén láthat ismét benneteket a hazai közönség.

– Az 1848–49-es forradalom alkalmából készítünk minden évben műsort, ez is egy kitüntetett esemény az éves programban. Idén három alkalommal adjuk elő, március 14-én Topolyán, 15-én Szabadkán, 16-án pedig Óbecsén tekinthető meg az E becses zászlónak, a Hazának címet viselő műsor. A Cirkalom táncegyüttesen kívül az óbecsei Szelence, a Csalóka és a Fokos zenekar, valamint neves szavalóink vesznek részt benne.