2024. április 26., péntek

Főhajtás Zentán

A szabadságharc áldozataira emlékeztek a Felsővárosi temetőben

Alkalmi tiszteletadással és főhajtással emlékeztek meg szerdán Zentán a Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc áldozatairól.

A megemlékezés résztvevői (Gergely József felvétele)

A megemlékezés résztvevői (Gergely József felvétele)

Az egybegyűltek a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület előadásában meghallgatták nemzeti himnuszunkat, majd Pataki Tibor történelemtanár, a község képviselő-testületének alelnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy március 15-ét a nemzet tette ünneppé, és hangsúlyozta a márciusi ifjak tetteinek jelentőségét:

– A márciusi ifjak egy új úton indították el az országot. Heteken belül elkészültek az ország felemelkedéséhez szükséges törvények. A jobbágyság felszabadításával milliók emelkedtek a nemzet tagjává. Az új választási törvénynek köszönhetően Magyarország lakosságának nagyobb része kapott szavazati jogot, mint az akkori Angliában vagy Franciaországban. A forradalom és a szabadságharc alatt Magyarhonban született meg a világ első nemzetiségi törvénye is.

Az ünnepi beszédet követően az egyesület tagjai elénekelték a Kossuth-nótát, ezt követően került sor a szabadságharc áldozatai emléksírhelyének megkoszorúzására. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf polgármester, a Rákóczi Szövetség képviseletében pedig Homolya Ákos helyezett el koszorút. A Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében mgr. Fehér László és Pék Zoltán, a párt zentai községi szervezete képviseletében pedig Lőrinc Csongor, Ujházi Éva és Nagy Abonyi Zoltán rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Berze József és Gordán József helyezett koszorút az emlékműre, a Magyar Mozgalom képviseletében pedig Sándor József és Kajári Ferenc.

A megemlékezés a Szózattal zárult.