2024. április 26., péntek

Négy nagy környezetvédelmi szervezet beperelte a francia államot

Pakisztán, Kolumbia és Hollandia után most Franciaország ellen is feljelentést tettek környezetvédők: négy nagy francia környezetvédelmi szervezet beperelte csütörtökön a francia államot amiatt, hogy nem tesz eleget a globális felmelegedés ellen.

A Greenpeace, az Oxfam France, a Notre Affaire a Tous (Mindnyájunk Ügye) és a Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter által létrehozott alapítvány azzal vádolja Franciaországot, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2015 óta növekedett, szénlábnyoma pedig 1995 óta nem csökkent.
A szervezetek azután fordultak a bírósághoz, hogy a kormány a februárban közzétette válaszát Az évszázad ügye néven ismertté vált, kétmillió ember által aláírt petícióra, amelyben felszólították a francia államot, hogy hozzon radikális intézkedéseket, így tiltsa be a környezetet károsító infrastrukturális beruházásokat. Mindeközben Emmanuel Macron francia elnök ismét a klímavédelem bajnokaként szerepelt a kenyai fővárosban, Nairobiban tartott One Planet környezetvédelmi csúcstalálkozón.
A szervezetek közölték: arra kérték a párizsi közigazgatási bíróságot, rendelje el, hogy a kormány hozzon intézkedéseket Franciaország üvegházhatású-gázkibocsátásának olyan mértékű csökkentésére, amely biztosítja, hogy  a globális hőmérséklet nem nő 1,5 Celsius-foknál többet. A felperesek a 2005-ben elfogadott Környezetvédelmi Chartára és az Emberi Jogok Európa Egyezményére hivatkozva adták be keresetüket.
A szervezetek tiltakozó megmozdulásokat terveznek szombatra, míg a diákok várhatóan csatlakoznak a globális felmelegedés elleni tiltakozásul szervezett pénteki menetekhez.
Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter bírálta a környezetvédő szervezetek jogi lépését, mondván, hogy a kormány számos intézkedést hozott a szénerőművek leállítása és az olajfűtés csökkentésére.
Az ügyvédek külföldi példákra hivatkoznak. Kolumbiában a legfelsőbb bíróság 25 fiatal keresete nyomán döntött úgy, hogy intézkedésekre van szükség, Pakisztánban egy mezőgazdász fia adott be keresetet az élethez való jogra hivatkozva, Hollandiában pedig a hágai bíróság kötelezte az államot, hogy növelje az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzését.