2024. április 26., péntek

Hölgyeket a döntéshozatalba!

A képviselő-testület épületében tegnap megtartották a Hölgyeket döntéshozatalba! elnevezésű tanácskozást, amelynek az a célja, hogy serkentse a nők részvételét a helyi szintű politikai aktivitásban.

Az újvidéki képviselő-testületben a tanácsnokok csaknem 40 százaléka nő (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki képviselő-testületben a tanácsnokok csaknem 40 százaléka nő (Dávid Csilla felvétele)

A tanácskozást a Belgrádi Politikai Kiválóság Alap MATRA programja keretében bonyolították le, az esélyegyenlőségi biztos együttműködésével, valamint a Holland Királyság Nagykövetségének a támogatásával. A tanácskozáson többek között jelen volt Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke is, aki köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy a tartományi székváros követi az országos törekvéseket.

– Az újvidéki képviselő-testületben jelenleg 29 képviselőnő dolgozik, ami csaknem 40 százaléka a teljes tanácsnoki létszámnak. 2012 óta a képviselő-testületet két nő és két férfi vezette – magyarázta a testület elnöke. Hozzátette: Újvidék megszerezte az Európa Ifjúsági Fővárosa és az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek tudatában az önkormányzat folyamatosan követi a legújabb európai fejleményeket. Jelušić emlékeztetett arra, hogy az esélyegyenlőségi biztos nemrég díjat adott át az újvidéki önkormányzatnak, amelyet az esélyegyenlőség terén elért eredményekért ítélt oda a tartományi székvárosnak.

Svetlana Stefanović, a Belgrádi Politikai Kiválóság Alap koordinátora elmondta, hogy a projektumot nyolc szerbiai városban és községben valósítják meg.

– Elsődleges célunk első kézből értesülni azokról a kihívásokról, amelyekkel a nők találkoznak naponta a helyi önkormányzatokban. Olyan hölgyekről beszélek, akik a döntéshozatal részesei, de azokról is, akik nincsenek ebben a pozícióban. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen megismerjék azokat a folyamatokat, amelyek már a gyakorlatban is működnek, és azokra a lehetőségekre is szeretnénk rámutatni, amelyek a nők nagy hasznára válhatnak a döntéshozatalban – magyarázta Stefanović.

Maja Sedlarević, a tartományi képviselőház női parlamentáris hálózatának a képviselője emlékeztetett arra, hogy 2012-ben döntés született a nők döntéshozatalban való részvételéről, ez a határozat rögzít bizonyos kvótákat is.

– Azóta folyamatosan növekszik a nők létszáma a tartományi és a köztársasági parlamentben is. Ez a legjobb bizonyíték arra, hogy a kvóták meghatározása nélkül nem lenne elegendő nő a parlamentben – mondta Sedlarević. Hozzátette: a törvény azt eredményezte, hogy a „mennyiség emelte a színvonalat”, ma már a képviselőházakban a hölgyek képezik a képviselők táborának több mint 30 százalékát.